Csótányokat is szép számmal talált a helyszínen a Nébih - a kép illusztráció
Fotó: Shutterstock

Csótánytanya volt a pizzériában, bezárták

Budapesti pizzéria működését függesztette fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) miután nagyon rossz higiéniai körülményekkel szembesültek a szakembereik a helyszíni ellenőrzéskor. Csótányokból sem volt hiány a konyhában.


Rendkívül rossz higiénia

Szörnyű higiéniai körülmények fogadták a Nébiht egy budapesti pizzéria ellenőrzésekor. A hivatal tájékoztatása szerint az étterem helységei rendkívül zsúfoltak voltak, valamint a padozatot, a falakat, a berendezéseket is szennyezetten találták.

Koszosan akadtak a húselőkészítő fagyasztó-, hűtő-, daráló- és szeletelőberendezéseire is. A főzőtérben a sütő alatti rész és a lábazata is mocskos volt, valamint a tűzhely rácsrostjaira is ráégett a szennyeződés. A nyitott bejárat mellett álló szennyezett dagasztógép pedig úgy volt megtelve félig vízzel, hogy a kovász elő volt benne készítve a következő dagasztáshoz.

Továbbá rendezetlenek voltak a hűtők is, nem foglalkoztak az eltérő kezelést igénylő élelmiszerek megfelelő tárolásával sem.

Csótánytanya

A főzőtérben lévő egyetlen kézmosó el volt dugulva, de nem találtak kézmosószert, papír kéztörlőt, illetve hulladéktárolót sem a Nébih munkatársai. Egyedül a vendégmosdóban lehetett tisztálkodni. Emellett a munkaruhák is kifejezetten használtak voltak és mocskosan is viselték azokat.

Mindezek mellett több helyiségben, az árukiadóban, a hűtőszekrény ajtaján, a főzőtérben, a mosogató melletti edényeken és más eszközökön is nagyszámú, élő csótány mászkált.

Lépett a Nébih

Az említett, nagyon súlyos élelemiszerbiztonsági kockázatokat jelentő állapotok miatt a Nébih azonnal felfüggesztette a hely működését. Továbbá a hatóság kivont a forgalomból több mint 82 kilót kitevő, lejárt minőségmegőrzési idejű, vagy nem nyomonkövethető eredetű élelmiszert. Egyebek mellett önteteket, tésztaféléket, friss és előkészített húsokat, pizzafeltéteket, csomagolatlan készételeket, borskeverékeket és morzsákat is lefoglaltak.

Az eljárás a pizzériával szemben elkezdődött, valamint folyamatban van a bírság megállapítása. Az étterem viszont folytathatja a működését miután kijavított a súlyos élelmiszerhigiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságait, és egy újabb, kedvező eredményű helyszíni szemlét tartott ott a Hatóság.

Egyéb részletek az ügyről ezen a linken érhetőek el.

Egyébként nem ez az első hasonló eset az idén. Februárban egy édességüzem működését függesztette fel a Nébih, mivel szintén súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülmények fogadták őket a helyszíni ellenőrzéskor. Erről az esetről bővebben EZEN a linken olvashatsz.


Ne hagyd ki!