Kevés húsvéti asztalról hiányozhat a sonka
Fotó: Shutterstock

Erre figyelj, amikor sonkavadászatra indulsz

A szakember elárulja, mi alapján válasszuk ki a húsvéti sonkát az üzletben vagy a piacon, hogy ne érjen minket az ünnepi asztalnál kellemetlen meglepetés.


Ha húsvét, akkor sonka!

Hazánkban hagyományos húsvéti fogás a sonka. Sokan sokféleképpen készítik el, de kevés ünnepi asztal van, amelyről lemarad. A napokban az üzletekben igen nagy kínálattal találkozhatunk belőle. Vannak köztük prémium és alacsonyabb minőségű termékek is. Dr. Jónás Gábor, a MATE Állatitermék és Élelmiszertartósítási Technológiai Tanszékének munkatársa azonban segít eligazodnunk a sonkák világában – írj az Agroinform.hu.

Nagy a kínálat húsvét előtt

A húsvétra szánt sonkát hagyományosan nyers sertéscombból vagy lapockából készítik, sózzák, több hétig pácolják, füstölik, majd hónapokig érlelik. Az üzletekben azonban másmilyen sonkával is találkozhatunk.

„Ilyenek a gyorspácolt sonkafélék, amelyeknél a páclevet befecskendezik a húsalapanyagba, azzal rövidítve a gyártáshoz szükséges időt. A gyorspácolt termékek a páclébevitel miatt szaftosabbak, mint a hagyományos sonka. A gyorspácolt termékek kötözve vagy hálózva, egészben vagy darabolva, vákuum csomagolásban kerülnek kereskedelmi forgalomba, míg a hagyományos sonkát egészben, általában csomagolás nélkül kínálják”

- írja a cikk Jónás Gáborra hivatkozva.

Erre figyeljünk a választásnál

Ha aggódunk amiatt, hogy milyen belülről a sonka, érdemes szeleteltet vásárolni. A megfelelő termék belül bordó, és nem látható rajta bevérzés. Ezen kívül érdemes a sonkán lévő bőrt is szemügyre venni. Olyat válasszunk, ami tiszta és szőrtelen. Ha pedig megnyomjuk az ujjunkkal a sonkát, az nem lehet sem túl puha, sem túl kemény. Ha vákuumcsomagolt, gyorspácolt terméket választunk, figyeljük meg, hogy a csomagolóanyag alatt van-e páclékiválás, ami túl sok páclére és/vagy gyengébb húsminőségre utalhat. Továbbá ellenőrizzük a termék címkéjét is. Nézzük meg a minőségmegőrzési időt, a felhasznált anyagokat és az elkészítésének a módját is!

„Könnyen meggyőződhetünk arról, hogy hagyományos vagy gyorspácolással készített termékkel van-e dolgunk. A címkén a nyers sonkák esetében a „nyers sonka", a hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka" vagy „sült sonka" alap megnevezést olvashatjuk. Érdemes a címkén ellenőrizni, hogy a „füstölt" vagy a „füstölt ízű" kifejezés szerepel-e. Előbbinél keményfa égetéséből származó füsttel közvetlenül füstölik a sonkát, míg utóbbinál füstaromát juttatnak bele. Azoknak, akik a hagyományos pácolt, füstölt sonka ízt keresik, nem javasolt a „gyorspácolt" és „füstölt ízű" jelzővel ellátott termékek választása”

- véli a szakértő.

A húsvétra szánt sonkát általában a főzést megelőző este hideg vízbe teszik. Másnap friss vízben, kis lángon főzik nagyjából annyi órát, ahogy kiló a termék. Az elkészült és a saját főzővizében kihűlt húst a hűtőben legfeljebb 6°C-on tárolják, és 4-5 napon belül elfogyasztják. Semmiképpen sem együnk többet belőle, ha nyálkás tapintású lesz a felszíne!

Ne hagyd ki!