Széles kínálat vár minket ilyenkor a sonkákból az üzletekben
Fotó: Shutterstock

Az átlagmagyar 70-80 dkg sonkát tol be húsvétkor, idén drágábban

Az éves sonkakínálat 30 százaléka a húsvéti időszakban talál gazdára hazánkban. A legnépszerűbbek a kötözött sonkafélék, melyek árai nagyon eltérőek lehetnek, azonban többe kerülhetnek az idei ünnep környékén, mint tavaly ilyenkor. Mutatjuk mennyivel!


Rengeteg sonkát fogyasztunk húsvétkor

A sonka a húsvéti időszak egyik slágerterméke, hiszen nagyjából 0,7-0,8 kg fogy belőle fejenként ilyenkor. A húsvéti sonkák közé sorolhatóak egyébként a nyers sonkák, a hőkezelt sonkák, a formában vagy bélben hőkezelt sonkák, valamint a sonkacsoportokon kívül megkülönböztetett parasztsonkák is – írja a Hellovidék.hu.

Tavaly átlagosan 1700 forintba került egy főre vetítve az imént említett, elfogyasztott sonkamennyiség (0,7-0,8 kg, tehát nagyjából 2100-2400 Ft/kg)), idén azonban magasabb árakra lehet számítani. Ennek egyik oka, hogy megugrottak a takarmányárak, a megnövekedett költségek kompenzálására pedig a sertések után igényelhető állami támogatások sem mindig elégségesek. Részben emiatt a vidéki piacokon a húsvéti sonka, karaj, tarja kilója 3000-4000 Ft között mozog. Helyi termelőknél azonban ennél alacsonyabb árakkal is találkozhatunk.

„A takarmányok ára nagyon felment, mi szerencsére saját magunknak termeljük a takarmányt, mindent magunknak állítunk elő, de már rég árat kellett volna emelnünk, ha nyereséget akarunk. Ennek ellenére eddig ezt nem tehettük meg, mert a nagy multikkal nem versenyezhetünk. Hál' Istennek az emberek értékelik a házias ízeket és a minőséget, egyre többen keresik a termékeinket, így a piacon mindig jól fogy a portékánk, ahogy a kisboltunkban is”

- nyilatkozta a portálnak Murányi József sertéstenyésztő. Náluk a friss sertéscomb kilója két éve változatlanul 1400 forint, a kötözött sonka 3000 forint, a füstölt karaj és tarja, valamint a nagy, egész sonka kilója pedig 1750 Ft.

Drágulhat a sonka az üzletekben

A sonka jelentős drágulásával számolnak azonban a szakértők az üzletekben, hiszen 20-30 százalékos árnövekedés is előfordulhat, bár ez leginkább májustól lesz érzékelhető. Az élő sertéshús átlagára egyébként egy hónap alatt 650 forintról 1050 forintra nőtt hazánkban, ez még a késztermékek árán jellemzően nem érződik.

Az egyik legnagyobb kelet-magyarországi húsforgalmazó cég például a kötözött húsvéti sonkát 2990 forintos, az egész szívsonkát egyben 3470 forintos, a füstölt tarját 3990 forintos, a csülköt pedig 3560 forintos kilónkénti áron értékesíti a boltjaiban, a webáruházukban azonban drágábbak a termékeik. A Hellovidéket azonban arról tájékoztatták, hogy heteken belül drágulás várható.

A portál emellett azt is megvizsgálta, hogy mennyibe kerül most néhány minőségi, ezáltal drágább kötözött sonka a nagyobb üzletekben. Eszerint:

  • a Pick Békebeli füstölt kötözött sonka: 2789 Ft/kg - Auchan
  • a Pick Békebeli füstölt kötözött sertéslapocka: 2990 Ft/kg Tesco
  • a Pick Békebeli füstölt diósonka: 3690 Ft/kg - Tesco
  • a Füstölt hátsó csülök 1090 Ft/kg - Spar

Pár jó tanács sonkaválasztáshoz

A húsvéti sonka kiválasztásához is ad néhány tanácsot a cikk. Eszerint mindig érdemes elolvasni a címkéjét, hiszen azon találhatóak lényeges információk a termékről. A jelölés elárulja például, hogy nyers sonkát, esetleg a hőkezelt sonkák (főtt sonkát vagy sült sonkát) kapunk a pénzünkért. Ezen kívül szerepel rajta az is, hogy hagyományos, vagy gyors pácoláson esett át. Emellett fel van tűntetve rajta, hogy füstölt a termék, esetleg „füstölt ízű”. Az utóbbi kategória azt jelenti, hogy füst ízű aromát juttattnak a termékbe, nem pedig hagyományos füstölés adja a termék ízét. Akik a hagyományos ízvilágot keresik, azoknak például nem ajánlott a gyorspácolt, „füstölt ízű” sonka, bár az árérzékenyebb vásárlók inkább ezeket részesítik előnyben.

Lédig termékek esetén ezekről az információkról az eladóktól kérjünk tájékoztatást. Az is fontos, hogy a termék ne legyen túl kemény, vagy beszáradt, ne engedjen levet, valamit figyeljünk oda a sonka lejárati idejére is!


Ne hagyd ki!