Többségükben jó vagy kiváló a hazai természetes fürdők vízminősége, de vannak kivételek
Fotó: Shutterstuck

Megvizsgálták a hazai szabadstrandok vizét, itt az eredmény

Több száz szabadvízi fürdő működik hazánkban. Többségükben jó vagy kiváló vízminőséggel rendelkeznek. Van azonban néhány, amelyek nem tartoznak a legjobb kategóriákba.


Kifogásolható néhány fürdőnk vízminősége

Csupán tíz strand nem kapta meg a jó vagy kiváló vízminősítést a hazánkban üzemelő 265 fürdőhely közül. Azok vizét tűrhető vagy kifogásolt kategóriába sorolták – tájékoztatta Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezető vízhigiénés szakértője az a InfoStartot.

Az idei évben a tiszakécskei szabadstrand, a békési dánfoki szabadstrand, a soltvadkerti Vadkerti-tó és a gárdonyi Tini Strand kapott kifogásolt besorolást, de ezeknél a fürdőhelyeknél sem arról van szó, hogy folyamatosan rossz a vízminőség, csak gyakrabban fordulnak elő szennyezési események

– nyilatkozta Vargha Márta.

A népegészségügyi hatóság beavatkozása nyomán azonban ezeken a helyszíneken is elejét vették az egészségügyi kockázatoknak, így az üzemeltetőik kinyithatták a strandokat az idei szezonra.

Folyamatosan vizsgálják a vízminőséget

Helyszíni szemle és laboratóriumi vizsgálatok után határozzák meg a természetes fürdővizek minőségét a szakemberek. A fürdőkben elsősorban azt vizsgálják, hogy vannak-e szemmel látható szennyeződések, mint például úszó olajfolt, darabos szennyezés, esetleg vízvirágzásra utaló jelek. A laboratóriumban pedig olyan indikátor baktériumok mennyiségét mérik a vízmintákban a szakértők, amelyek szennyvízből származó szennyezésre utalhatnak.

Az így meghatározott eredményekből, négy év teljes adatsorából – összesen 16 minta alapján – történik a minősítés, ami alapján arra következtethetnek, hogy egy adott standon milyen valószínűséggel fordulhat elő emberi egészségre ártalmas szennyezés

– magyarázta a szakértő.

Így csökkenthetjük a problémák kialakulásának az esélyét

Vargha Márta tanácsa az, hogy nyíltvízi strandolás esetén kijelölt fürdőhelyeket válasszunk, mivel más területek nincsenek ellenőrizve. Azonban bármilyen természetes vízben fürdünk, után érdemes lezuhanyozni, valamint, ha nyílt seb van a testünkön, jobb, ha leragasztjuk, mielőtt megmártózunk a strandon.

A szekértő figyelmeztetett arra is, hogy a természetes vizek gyorsan mélyülhetnek, valamint a sodrásuk is erős lehet, illetve felhevült testel ne ugorjunk a vízbe.

A vízhigiénés szakértő arról is említést tett, hogy a szabadvízi strandok vízminőségét jelentősen befolyásolja az időjárás. Egy csapadékos időszak vagy egy elhúzódó aszály is ronthatja a víz állapotát.


Ne hagyd ki!