Távol-keleti üzleteket ellenőriztek, itt az eredménye
Fotó: Shutterstock

Távol-keleti boltokat, éttermeket ellenőriztek, itt az eredménye

Több száz távol-keleti üzemeltetésű boltot, étteremet vizsgáltak a fogyasztóvédők, a lezárult országos célellenőrzésen mintegy 20 millió forint bírságot szabtak ki, és 15 éttermet zártak be - közölte a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság.


A hatóság által kezdeményezett, a távol-keleti üzemeltetésű kereskedelmi és vendéglátó-ipari létesítmények ellenőrzését célzó országos vizsgálatsorozatban a vármegyei kormányhivatalokkal együttműködve 120 kereskedelmi és 155 vendéglátó-ipari egységet ellenőriztek.

A kereskedelmi szektorban feltárt leggyakoribb problémák közé tartozott a termékek helytelen jelölése, különösen a magyar nyelvű tájékoztatás hiánya (35 százalék), valamint a nyomon követhetőségi hiányosság (22 százalék). Emellett a dolgozók érvényes egészségügyi könyvének hiánya az ellenőrzött egységek ötödénél (21 százalék) volt megfigyelhető - ismertették a közleményben.

A vendéglátási szektor vizsgálatakor a főbb problémákat az alapanyagok nyomon követhetőségében mutatkozó hiányosságok (55 százalék), és a higiénés feltételek nem megfelelő volta (47 százalék) jelentették.

Különösen aggasztó, hogy 15 esetben súlyos élelmiszer-biztonsági és higiénés hiányosságok miatt a hatóságok kénytelenek voltak tevékenységi korlátozást elrendelni. Az éttermi egységeknél az élelmiszerek megfelelő jelölésének hiánya is jelentős gondot okozott (24 százalék) - írták a közleményben.


A vizsgálatok alapján eddig összesen 126 hatósági eljárás indult az élelmiszer-vállalkozókkal szemben, ennek keretében mintegy 16,5 millió forint bírságot szabtak ki a kormányhivatalok. Több vármegyében az eljárások még folyamatban vannak.

Német-Weingartner Lilla, az NKFH elnöke a közleményben kifejtette, hogy a hatóság továbbra is a fogyasztók védelmét és a piaci szereplők jogszerű működését tartja szem előtt. Együttműködnek az üzemeltetőkkel és szakmai támogatást nyújtanak nekik abban, hogy jogkövető magatartást tanúsítva mind az élelmiszerbiztonsági, mind a higiéniai előírásoknak megfeleljenek.

Ne hagyd ki!