Nagy techcégek, a Twitter a Google és a Facebook logója egy brit polgár telefonjának képernyőjén

Nagy-Britannia bejelentette, arra kötelezi a Google-t, a Facebookot, a Twittert és más online platformokat, hogy szigorúan lépjenek fel a fizetett, megtévesztő hirdetések ellen- írja a Reuters.Vége a „jó világnak”

A döntés azután született meg, hogy szabályozó hatóságok és fogyasztói csoportok felhívást intéztek a kormányhoz, hogy erőteljesebben lépjen fel az online csalások ellen. A kormány közölte, hogy az internetes károk megelőzéséről szóló törvényjavaslat tartalmazni fogja azt a követelményt, hogy a nagy platformok szigorúan szűrjék és töröljék azokat a csalókat, akik hírességeknek, cégeknek adják ki magukat, hogy ellopják a felhasználók személyes adatait, feltörjék bankszámláikat, vagy nem biztonságos befektetéseket reklámozzanak nekik.

Az Ofcom kommunikációs szabályozó fogja ellenőrizni, hogy a platformok bevezettek-e olyan rendszereket, amelyek megakadályozzák és eltávolítják a hamis hirdetéseket.

A kormány közleménye szerint az Ofcom blokkolhatja a szolgáltatásokat, és 18 millió font (8,2 milliárd forint) vagy az éves forgalom 10 százalékáig terjedő bírságot is kiszabhat.

Súlyos következmények

A kormány lépése érthető, a pandémia alatt rengeteg kárt okoztak a közösségi médiás csalók, akik kíméletlenül kihasználták, hogy sokan átálltak az otthoni munkavégzésre.

Tavaly brit rekord született, 2021 első felében 754 millió fonttal károsították meg a szigetország felhasználóit a netes hiénák, ez csaknem harmadával több, mint a megelőző év azonos időszakában regisztrált károkozás mértéke.

Mindezek mellett a kormány nyilvános konzultációt indít az online hirdetési ágazatra vonatkozó szabályok szigorításáról.

A káros vagy félrevezető reklámokat, így a negatív testképeket és az illegális tevékenységeket, például fegyverértékesítést hirdető embereket szigorúbb szabályok és szankciók sújthatják.

Továbbá azok az influenszerek, akik nem tüntetik fel, hogy a bejegyzésük fizetett együttműködés keretében hirdetést tartalmaz, szintén súlyosabb büntetésekre számíthatnak.

Ne hagyd ki!