Az Írországi Adatvédelmi Bizottság 225 millió eurós, átszámítva a 80 milliárd forintot közelítő büntetést szabott ki a WhatsApp-ra az adatvédelmi szabályok megsértése miatt.Koboldok, sör, Facebook

A bizottság korábban még soha nem szabott ki ekkora bírságot egyetlen vállalatra sem. Sőt, a GDPR előírásokhoz köthető bírságok listáján is a második helyet foglalja el a WhatsApp esete, közvetlenül az Amazon mögött. És hogy miért pont az ír felügyelet vágta meg az appot? Azért, mert a WhatsApp anyavállalatának, a Facebooknak az európai főhadiszállása Írországban van, így a vállalat legfőbb szabályozója az Írországi Adatvédelmi Bizottság. A WhatsApp bejelentette, hogy nem ért egyet a döntéssel és a bírság nagyságával, így biztosan fellebbez a határozat ellen.

Miről van szó?

A büntetés egy 2018-ban indult vizsgálathoz kapcsolódik, amely azt volt hivatott megállapítani, hogy a WhatsApp kellően átláthatóan kezeli-e a felhasználói adatokat. A felmerülő problémák rendkívül technikai jellegűek voltak. A felügyelők egyebek között azt elemezték, hogy a cég megfelelően tájékoztatta-e a felhasználókat az adataik kezeléséről, illetve, hogy mennyire voltak világosak az adatvédelmi irányelvei. Az utóbbiakat egyébként a cég az elmúlt években többször is módosította. A bizottság döntése azt jelzi, hogy a cég nem tett eleget a GDPR előírásoknak.

A WhatsApp elkötelezett amellett, hogy biztonságos és privát szolgáltatást nyújtson. Rengeteget dolgoztunk azon, hogy az általunk nyújtott információk átláthatóak és átfogóak legyenek, és a jövőben is erre fogunk törekedni. Nem értünk egyet a 2018-as transzparenciánkkal kapcsolatos döntéssel, és úgy véljük, hogy a büntetések teljesen aránytalanok.

-mondta a WhatsApp szóvivője.

Ha valakit érdekel az Európai Adatvédelmi Testület vizsgálatának mind a 266 oldala, EZEN A LINKEN megtalálja.

The Conversation

Friss

Spar: jó magyar gyümölcs joghurt nem igazán létezik

Hosszú interjút adott a Spar magyarországi vezetője, beszélt többek között a béremelésről, a beszállítókról, arról, hogy mennyi pénz vittek ki tavaly az országból nyereségként, és hogy mennyit fektettek be 30 év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Josh Appel on Unsplash

Jövőre havi 500 ezerre nőhet az átlagkereset Magyarországon

Jövőre sok egyszeri tétel fogja növelni a háztartások nettó jövedelmét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Obi Onyeador on Unsplash

Annyira sok és drága használtautót veszünk, hogy megdőlhet a 2019-es rekord

Pedig a hirdetési árak majdnem 1 millió forinttal emelkedtek egy év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!