Változtak a tervek, több település sem örülhet
Fotó: Shutterstock

Összement a nagyívűre tervezett börtönépítési program

Az eredetileg tervezett nyolcból már csak egy település számíthat rá, hogy börtönt épül náluk. Azonban egyelőre ott sem kezdődött el a beruházás, a nyáron dőlhet el a sorsa. Viszont több régi börtönt is bővítettek az előző években. Szükség is volt rá, hiszen az elmúlt 33 évben nem ültek annyian a rácsok mögött a hazánkban, mint most.


Visszamondták a börtönépítéseket

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága arról tájékoztatta a hazai sajtót, valamint közvetlenül az érintett önkormányzatokat a napokban, hogy a korábbi tervekkel ellentétben Békésen, Hevesen, Komádiban és Komlón sem épül börtön.

A kormány a börtönzsúfoltság miatt 2016-ban határozta el, hogy új börtönöket épít. A programra negyven település jelentkezett, melyek közül nyolcat (Kunmadarast, Békést, Hevest, Komádit, Ózdot, Kemecsét, Csengert és Komlót) választottak ki 2017-ben. Az eredeti tervek szerint 2018-ig épültek volna meg az intézetek, a projekt pedig mintegy 103 milliárd forintból gazdálkodhatott volna.

Időközben (2018-ban) Kunmadaras, Ózd és Kemecse kikerült a kedvezményezettek közül. A keddi bejelentés után pedig csak Csenger maradt, ahol nem fújták le az építkezést. A HVG információi szerint az ottani beruházás sorsa legkésőbb a nyáron dőlhet el.

Az építkezésre a felkészülés korábban több településen elkezdődött. Például a Hajdú-Bihar vármegyében fekvő Komádiban megkezdték a munkaerő toborzását is. A Magyar Hang arról írt, a városban 140 millió forintot költött az állam az előkészületekre.

Arra, hogy miért álltak le a beruházások, több magyarázat létezik, azonban valószínűsíthető, hogy anyagi okai voltak.

Inkább bővítenek

Úgy tűnik, a börtönök zsúfoltságának az enyhítésére a kormány inkább a meglévő büntetés-végrehajtási intézetek bővítését támogatja manapság.

Állampusztán, Pálhalmán, Sopronkőhidán és Szegeden 110-110, Tökölön 220, Baracskán, Veszprémben 330-330, Kiskunhalason, Tiszalökön 440-440, Miskolcon 550 fogvatartott befogadására alkalmasak az újonnan épült intézeti épületszárnyak. Azonban az így kialakított 2750 férőhely csak nagyjából a fele annak, amennyit az új börtönökkel hoztak volna létre.

Egyébként a Magyar Helsinki Bizottság legfrissebb adatai szerint az elmúlt 33 évben nem voltak annyian börtönben hazánkban, mint tavaly év végén. Akkor több mint 19 ezren voltak rácsok mögött, ami a hazai börtönférőhelyek 107 százalékos telítettségét jelentheti.

The Conversation

Ne hagyd ki!