Rabok építettek lakóparkot a bv-dolgozóknak
Fotó:MTI/Illyés Tibor

Csinos lakóparkot építettek a hazai börtönlakók a felügyelőiknek

A szankciós energiaválságban nagyon fontos mintaprojekt a büntetés-végrehajtás által épített szolgálati házak építése, hiszen gyors, kényelmes, zöld és alacsony rezsijű lakhatást tudnak kínálni - mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára Budapesten.


A politikus Farsang Tamással, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának gazdasági és informatikai helyettesével tekintette meg a büntetés-végrehajtás fogva tartottai által épített energiatakarékos szolgálati lakóparkot a X. kerületben, a Budapesti Fegyház és Börtön közelében. Az államtitkár újságíróknak arról beszélt, az elkészült 17 ház a BM két háttérintézménye, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának együttműködésében valósult meg.

Rétvári Bence kiemelte: a BM házgyárprogramjával példát mutat, hogyan tud az állam egy jól szervezett háttérintézményi működéssel olyan házépítési programot létrehozni, ami - például szolgálati lakásként - 60 négyzetméteres, komfortos, alacsony fenntartási költségű, minimális környezetterhelésű, teljes mértékben zöld lakást tud kínálni a családoknak. A könnyűszerkezetes házak acélszerkezeti elemeit a TEF miskolci műhelyében készítették el, és az elemek felhasználásával a helyszínen három hónap alatt készültek el a házak.

Rétvári Bence kiemelte az építkezés gyors és rezsiminimalizáló technológiáját, az épületek szigetelését, és megjegyezte, a házak napelemmel is el vannak látva, valamint egy részükben hőszivattyús rendszert is kiépítettek, ami "szinte nullára tudja vinni a házaknak a külsőenergia-szükségletét". Az államtitkár - aki meglátogatott egy már lakott házat is - újságíróknak elmondta, a házak belső kialakítása egyszere modern és praktikus, a mai kor igényeinek teljes mértékben megfelel, az amerikai konyhás nappalival, a gyerekszobával és a felnőttek hálószobájával, valamint a kis kerttel egy család számára komfortos lakhatási körülményeket biztosít. A BM házgyárprogramjában egy ma nagyon fontos ügyben, a lakhatás, rezsiköltségek kérdésében tudtunk egy láthatóan működő programot bemutatni - fogalmazott, kiemelve, akkor tudják modern technológiával csökkenteni a lakhatás költségeit, amikor a szankciók miatt ugrásszerűen nőttek a lakhatási költségek a világban és Magyarországon is.

Farsang Tamás dandártábornok elmondta, a 17 házat két ütemben építették fel, az első ütemben 25, a másodikban 15 fogvatartott dolgozott a házakon. Emlékeztetett rá: a büntetés-végrehajtás feladata a fogvatartottak foglalkoztatása, a szolgálati lakópark építésével azonban a büntetés-végrehajtás személyi állományának lakhatási feltételein is tudnak javítani. Mint mondta, elsősorban Budapesten és a főváros környékén szükséges javítani a lakhatási körülményeket, ezért itt készült el az első 17 ház, de tervezik, hogy a programot országossá teszik. Jelezte: nemcsak az állomány megtartásában, hanem a toborzásban is fontos szerep jut a szolgálati lakóparkoknak.

A büntetés-végrehajtás által készített tájékoztatás szerint a fogvatartottak a projekt során több ezer munkaórával járultak hozzá a zöldövezeti lakópark felépüléséhez, amely új otthonául szolgál a büntetés-végrehajtás munkatársainak és családjaiknak. A betonalapra épített könnyűszerkezetes házak hosszú távon gazdaságosabb, önfenntartó és megújuló energiát hasznosító technológiákat ötvöznek magukban. Hozzátették: a magas fővárosi albérlet- és ingatlanárak mellett az összkomfortos, új építésű ingatlanok hosszú távú lakhatási megoldást nyújtanak a - büntetés-végrehajtás fővárosi székhelyű intézeteiben szolgálatot teljesítő - kollégáknak.


Ne hagyd ki!