Vidám család, vége a büntetőkamat-horrornak
Fotó: Shutterstock

Fellélegezhetnek a CSOK-osok, vége a büntetőkamat-horrornak

Kijött a kormányrendelet, az otthonteremtési kedvezmény feltételeinek nem teljesítése setén a büntetőkamat mértéke nem haladhatja meg az 5 százalélot. Az azért mégsem 65.


A korábbi szabályok szerint, ha például nem sikerült teljesíteni a csokért vállalt gyermekszámot, akkor az alapkamattal vagy legrosszabb esetben annak ötszörösével megegyező büntetőkamattal kellett visszafizetni a lakás vásárlására, építésére vagy bővítésére kapott támogatást Ez a csok indulásakor nem jelentett túlzott fenyegetést, hiszen az alapkamat egy százalék alatt volt. Mostanra azonban a jegybanki alapkamat 13 százalékra ugrott, így a legosszabb esetben már ennek ötszörösére, azaz 65 százalékra ugrana a büntetőkamat.

A kormány a csütörtök este kiadott rendeletben módosította a feltételeket.Az új szabályok szerint azokban az esetekben, ahol a Polgári Törvénykönyben (Ptk.) meghatározott késedelmi kamat, azaz a jegybanki alapkamat szerepel, ott ennek maximális mértéke 5 százalék lehet. Ugyanez vonatkozik azokra az esetekre is, amikor a csok jogszabály a jegybanki alapkamat ötszörösében határozza meg a támogatás visszafizetésének büntetőkamatát, írja a Bank360.

A változás a támogatott lakáshitelt is érinti

A legalább két gyermek után CSOK-ot igénylők a támogatás mellé még egy fix 3 százalékos támogatott hitelt is igényelhetnek. A jogszabályi feltételek megszegése esetén a 3 százalékos kamat és a kölcsön normál kamatszintje közötti különbséget utólag késedelmi kamattal növelten meg kell fizetnie az érintetteknek. Emellett a továbbiakban piaci feltételek mellett kell fizetni a kölcsönt.

A késedelmi kamatot eddig itt is a jegybanki alapkamat alapján számolták ki. A jövőben azonban az 5 százalékos maximális korlát a késedelmi kamatra a támogatott kölcsönnél is életbe lép.

A módosítás 2022. október 1-én lép hatályba. Ugyanakkor a változtatás a korábban kötött CSOK szerződésekre is érvényben lesz. Vagyis a késedelmi kamat egységesen lesz megállapítva az új rendelet hatálybalépését megelőzően, illetve azt követően igényelt lakástámogatások esetében.


Ne hagyd ki!