Kiegyenlítődött a kereslet az eladó és a kiadó lakásokra Budapesten
Fotó: Shutterstock

Nagy novemberi fordulat a fővárosi lakáspiacon

Országos trendről egyelőre nem beszélhetünk, de a budapesti lakáspiacon novemberben olyasmi történt, amire legutóbb a koronavírus járvány idején volt példa.


November óta ugyanannyian érdeklődnek eladó, mint kiadó lakásokra Budapesten, ez jól tükrözi a megváltozott lakáspiac viszonyait – írja közleményében az ingatlan.com.

Bár a kereslet szempontjából korábban jelentős fölényben voltak az eladó lakások a kiadókhoz képest, novembertől megváltozott a helyzet. Mint írják, míg pár éve a kiadó fővárosi társasházi lakások iránt még jóval kisebb volt a kereslet az eladó lakásokhoz képest, ez a különbség idén őszre teljesen kiegyenlítődött.

Arra utoljára a koronavírus-járvány idején volt példa, hogy a kiadó és eladó lakások iránti érdeklődők száma fej fej mellett alakuljon egymáshoz képest.

Pedig az eladó lakások kínálata többszöröse a kiadókénak Budapesten: több mint 30 ezer használt lakás várt gazdára idén novemberben, miközben a bérelhető lakások száma alig haladta meg a 7 ezret.

Fontos megjegyezni azonban, hogy egyelőre nem országos trendről van szó, csak a budapesti társasházi lakásokra igaz. A budapesti lakáspiac viszont sok esetben előre jelzi az országos folyamatokat

– mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A fővárosi átlagos négyzetméterárakat figyelembe véve panellakásból 39 négyzetméteres, téglalakásból pedig 30 négyzetméteres vásárolható meg 30 millió forintból. A panelek közül ebből az összegből Budán csak kisebb alapterületű lakásokra lehet szert tenni: a III. kerületben 38, míg a XI. kerületben már csak 33 négyzetméteresre. A XIII. kerületben szintén 38, a XIV. kerületben pedig 37 négyzetméterre elég ennyi pénz. A külső pesti kerületekben azonban másfél, kétszobás lakás is vásárolható ezért az összegért. Példaként említették, hogy Csepelen 46 négyzetméteres, a XVIII. kerületben 45, de a többi külső pesti kerületben is legalább 40 négyzetméteres panellakás kapható 30 millió forintért.

A fővárosban az átlagos bérleti díj (szeptemberi adat) 200 ezer forint és továbbra is az V. kerület a legdrágább városrész, csaknem 300 ezer forintos átlagos bérleti díjjal. A legalacsonyabb – 140 ezer forintos – átlagos bérleti díjjal pedig a XXIII. kerület rendelkezik.


Ne hagyd ki!