Megállt a drágulás az albérletiacon, nagy az öröm
Fotó: Shutterstock

Itt a várva-várt fordulat az albérletpiacon

Megállt a drágulás, nem mozdulnak az árak a piacon, miközben nőtt a kiadó lakások száma. Budapesten az átlagos bérleti díj 200 ezer forinton állt meg.


Szeptemberben megállt a drágulás az országos albérletpiacon, havi szinten stagnáltak az árak –olvasható a KSH-ingatlan.com lakbérindexéhez készült elemzésben.

Az Ingatlan.com közleménye szerint a múlt hónapban az átlagos lakbérek 0,1 százalékkal haladták meg az augusztusit, a budapestiek pedig 0,1 százalékkal csökkentek, ami stagnálásnak felel meg. Az elemzés szerint több tényezővel függ össze amegtorpanás: a megélhetési kiadások növekedésével és a rezsiszabályok változásával.

Éves összevetésben még mindig jelentős, 20 százalék feletti drágulás látható az albérletpiacon. Országosan 22 százalékkal, Budapesten 24 százalékkal nőttek az átlagos bérleti díjak tavaly szeptemberhez képest. Az inflációt is figyelembe véve azonban a díjak jócskán elmaradnak a korábbi csúcsoktól.

A portál legfrissebb adatai szerint október közepén majdnem 13 ezer kiadó lakóingatlan várt bérlőre, ami 3,1 százalékos bővülésnek felel meg az előző hónaphoz képest. Budapesten 2 százalékkal, a megyeszékhelyeken 1 százalékkal több kiadó ingatlanhirdetésből válogathatnak a bérlők.

A fővárosban az átlagos bérleti díj 200 ezer forint és továbbra is az V. kerület a legdrágább városrész, csaknem 300 ezer forintos átlagos bérleti díjjal. A legalacsonyabb – 140 ezer forintos – átlagos bérleti díjjal pedig a XXIII. kerület rendelkezik. A megyeszékhelyeken az átlag 120 ezer forint. Békéscsaba 90 ezer forintos összeggel a legolcsóbb, Veszprém és Debrecen 150-150 ezer forinttal a legdrágább.

Ne hagyd ki!