Mutatjuk, mennyibe kerül egy modern óvóhely Magyarországon
Fotó: Shutterstock

Putyinnak köszönhetően pörög a magánóvóhely-biznisz

Az ukrajnai háború kitörése óta megugrott a megrendelések száma a magánóvóhelyekre Szlovákiában és Csehországban, de Magyarországon is létezik ilyen az iparág. Mutatjuk, mennyire kell belenyúlni a zsebébe annak, aki sugárzásbiztos és robbanásálló búvóhelyet szeretne a telkén.


Az építőipar egy szegmense, amelyikre pozitívan hatott a háború

Az orosz-ukrán háború kezdete óta többszörösére nőtt a kereslet a magánépítésű bunkerekre és óvóhelyekre Szlovákiában. Egy szlovák bunkerépítő cég arról számolt be, hogy náluk körülbelül két hónap a várakozási idő ezekre az építményekre, egy kétszemélyes magánóvóhely pedig nagyjából 30 ezer euróba (12,2 millió forintba) kerül – írja a pluska.sk.

Emellett Csehországban is pörög a biznisz. Ott jóval nagyobb költségekkel kell kalkulálnia annak, aki sugárzásbiztos és robbanásálló bunkert szeretne a telkére, négyzetméterenként nagyjából 6 ezer euróval. Egy bunker 20 négyzetméternél kezdődik, ezért az árszint 120-180 ezer euró között mozog, azaz 48-72 millió forint egy kisebb magánóvóhely a Mandiner cikke szerint.

Magyarországon is él a bunkeripar

Aki valóban komoly óvóhelyet akar, ami kibírja az atomrobbanást, nemcsak iszonyú sok pénzébe kerül, de bizonyos idő után éhen is hal, vagy elfogy az oxigénje. De Magyarországon egyébként is más az óvóhelyekhez és a félelemhez való viszonyunk, mi teljesen máshogy szocializálódtunk, mint a csehek és a többiek, hiszen nálunk sokan úgy éltek, mintha nem is lenne háború

- nyilatkozta Balogh Sándor szekszárdi vállalkozó az mfornak.

Egy másik cég vezetője pedig arról tájékoztatott, hogy ők márciusig be vannak táblázva a magánóvóhelyek építését illetően, azonban nem érzékeltek keresletnövekedést az ukrajnai háború miatt.

Az orosz-ukrán háború egy jottányival sem növelte meg az érdeklődést az óvóhelyek iránt. Ez egy réteg kiváltsága, olyan exkluzív szolgáltatás, amely borzasztó diszkréciót kíván, ezért árakat sem fogok mondani

- fogta rövidre egy szakember.

Egy harmadik bunkerépítő cég is megszólalt az ügyben. Ők érzékelték, hogy nagyobb lett az érdeklődés az óvóhelyeikre a keleti szomszédunknál zajló események miatt. Ennek ellenére sok érdeklődő nem jut el az építkezésig, hiszen ezek roppant költséges beruházások.

Ugyan márciusig be vagyunk táblázva, de a megrendelések számában mégsincs nagyobb igény rá, mint a korábbiakban, mert kevesen vannak, akik megtehetik, hogy igazi túlélést adó óvóhelyet rendeljenek. Tehát nem olyat, amit az egyik cég csinál, amelyik elintézi az egészet azzal, hogy egy tengeri konténert ás bele a földbe és kész

- mondta a szakértő.

Hozzátette, hogy napjainkban egy föld alatti bunker, amely képes biztosítani egy-két hét önellátást és megfelelő védelmet, annak a költsége 80-100 millió forint között mozog idehaza.

Ne hagyd ki!