Megmenthetik a kínai ingatlanpiaci óriást
Fotó:Shutterstock

Így menthetik meg az eladósodott ingatlanpiaci óriást

A Hopson Development dél-kínai székhelyű ingatlanvállalat készül megvenni az eladósodott China Evergrande cégcsoport ingatlankezelő részlegének 51 százalékát - jelentette a Global Times című kínai lap.


Mentőakció?

A becslések szerint 40 milliárd hongkongi dollárt (5,14 milliárd dollár) meghaladó értékű ügyletről szóló hír megjelenését megelőzően a hongkongi tőzsdén hétfő reggel átmenetileg szünetelt az Evergrande és a Hopson részvényeivel a kereskedés. Az Evergrande később közölte, hogy kereskedési szünetet kért egy, az ingatlankezelő részlegét érintő, jelentős tranzakcióval kapcsolatos bejelentésig. A cégcsoport a bejelentésről annyit előlegezett meg, hogy az a vállalat részvényeire vonatkozó, esetleges általános ajánlatról szólhat. Egy hétfőn kiadott közleményben a Hopson a felfüggesztést azzal indokolta, hogy a részvényeinek további adásvétele egy másik, a hongkongi tőzsdén szintén jegyzett vállalatot érintő, jelentős felvásárlási ügyletről szóló bejelentésre vár.

Miért gond, ha dől az óriás?

A China Evergrande, amely 305 milliárd dolláros tartozást halmozott fel, az elmúlt hetekben elmulasztotta egyes dollárkötvényei után járó kamatok, összesen 162,38 millió dollár kifizetését. Amennyiben a 30 napos türelmi idő alatt nem teljesíti fizetési kötelezettségét, a cégcsoport törlesztési csődbe kerül, aminek súlyos hatásai lehetnek a kínai gazdaságra, de egyes félelmek szerint a globális pénzügyi rendszerre is.

A cég bedőlése komoly hullámokat indítana el a bankszektor mellett a lakásvásárlók és befektetők, valamint a beszállítók is megéreznék. A vállalatnak Kína 280 városában több mint 1300 ingatlanprojektje van. Az ingatlanmenedzsment üzletága 310 kínai városban csaknem 2800 projektben nyújt szolgáltatásokat. Az ingatlanok mellett elektromos autókkal, egészségügyi szolgáltatásokkal, fogyasztási cikkekkel és televíziógyártással is foglalkozik, de még vidámparkot is üzemeltet. Az Evergrande-nak 200 ezer dolgozója van, közvetetten több mint 3,8 millió állást teremt évente. A cég részvényei és kötvényei számos ázsiai részvényindexben szerepelnek.

Az előzmények

A China Evergrande hónapokkal ezelőtt került nehéz helyzetbe annak nyomán, hogy a kínai kormányzat 2017 óta egyre szigorítja az ingatlanszektor szabályozását az adósságállomány és a spekuláció növekedésének megfékezésére. A pekingi kormány mentőövet dobhatna a vállalatnak, de elemzők ezt a lehetőséget tartják a legkevésbé valószínű forgatókönyvnek.

A cégcsoport ingatlankezelő részlege ugyan az év első felében még nyereséges volt, sőt, bevétele nőtt az előző év azonos időszakához képest, a részleg részvényeinek árfolyam mostanra több mint negyven százalékkal esett vissza a vállalatcsoport eladósodása nyomán.


Ne hagyd ki!