Az ingatlanok jellemzően drágultak, de infláció alatt maradt az áremelkedésük
Fotó: Shutterstock

Lakást vennél? Kezdhetsz nézelődni!

Egy év alatt nagyjából harmadával estek vissza a magyarországi lakóingatlan-értékesítések. Az ingatlanok éves drágulása pedig jellemzően nem érte el azonos időszakban mért általános infláció mértékét sem.


Bezuhant a magyarországi lakáspiac

Nagyjából harmadával kevesebb lakóingatlant adtak el Magyarországon az idei első negyedévben, mint 2022 azonos időszakában. Ráadásul az ingatlanok drágulása is bőven alatta maradt az inflációnak – tájékoztatott a Ingatlannet.

Még érkeznek a hazai ingatlanpiaci adatok 2023 első negyedévéről a Központi Statisztikai Hivatalhoz (KSH), azonban a 444 megjegyzi, a megfigyelések alapján körülbelül 31 százalékkal csökkenhetett a hazai lakóingatlan-értékesítések száma az idei év első három hónapjában 2022 azonos időszakához képest. A visszaesés arányaiban közel azonos a használt és az új építésű ingatlanoknál.

Átlagosan 9,6 százalékkal kerültek többe az lakások az ide első negyedévben, mint 2022 ugyanazon hónapjaiban, ami elmarad az erre az időszakra mért általános inflációtól. Viszont az új lakások jobban drágultak (13,6 százalékkal) mint a használtak (9,1 százalék).

Az elemzés kitér arra is, hogy 2015-höz képest a használt lakásoknál 260 százalékos, az újaknál pedig 293 százalékos volt a nominális drágulás.

Mit javasol a szakma az energiafaló lakások felújítására?

Egyébként az Épitőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) eheti közleményében kifejtette, kamattámogató hitelt, illetve vissza nem térítendő támogatást javasol a lakóingatlanok után, ezzel támogatva azok energiamegtakarítási felújítását.

A szakszövetség 5 millió forintig bezáróan tanácsolja a kamattámogatás bevezetését, évi 5 százalékos kamatláb mellett. Úgy gondolják, arra is esélyt kéne adni, hogy 3 millió forintig vissza nem térítendő támogatást tudjanak felvenni az emberek. Ezen felül gépészeti felújítások során további 1 millió forint vissza nem térítendő támogatást éreznek helyénvalónak.

Az ÉVOSZ elmagyarázta, ezekre a támogatásokra azért van szükség, mert a magyar lakásállomány nagyjából 80 százaléka (körülbelül 3,7 millió lakás) jelenleg nem felel meg az energetikai elvárásoknak. A szövetség hangsúlyozta, ezek az energetikai felújítások nem csak a lakások felújítóinak lenne előnyös, de az építőipari cégeknek, illetve az államnak is.

Annak ellenére, hogy első hallásra soknak tűnhetnek ezek az összegek, az ÉVOSZ kiszámolta, az államnak ténylegesen megérné bevezetnie a hitelt. A közleményben elmondták, mind a kamattámogatott hitel, mint a vissza nem térítendő támogatások pozitívan hatnának az állami költségvetésre.

Ne hagyd ki!