lakás, felújítás

Illusztráció

Fotó: Unsplash

Mit javasol a szakma az energiafaló lakások felújítására?

Az Épitőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) közleményében kifejtette, kamattámogató hitelt, illetve vissza nem térítendő támogatást javasolna a lakóingatlanok számára, ezzel támogatva azok energiamegtakarítási felújítását.A szakszövetség 5 millió forintig bezáróan tanácsolja a kamattámogatás bevezetését, évi 5 százalékos kamatláb mellett. Úgy gondolják, arra is esélyt kéne adni, hogy 3 millió forintig vissza nem térítendő támogatást tudjanak felvenni az emberek. Ezen felül gépészeti felújítások során további 1 millió forint vissza nem térítendő támogatást éreznek helyénvalónak.

Ez is tetszhet: Jól járhat, aki most fektet ingatlanba? Itt a válasz

Az ÉVOSZ elmagyarázta, ezekre a támogatásokra azért van szükség, mert a magyar lakásállomány nagyjából 80 százaléka (körülbelül 3,7 millió lakás) jelenleg nem felel meg az energetikai elvárásoknak. A szövetség hangsúlyozta, ezek az energetikai felújítások nem csak a lakások felújítóinak lenne előnyös, de az építőipari cégeknek, illetve az államnak is.

Érdekes lehet: Magyar találmány forradalmasíthatja a lakások fűtését

Annak ellenére, hogy első hallásra soknak tűnhetnek ezek az összegek, az ÉVOSZ kiszámolta, az államnak ténylegesen megérné bevezetnie a hitelt. A közleményben elmondták, mind a kamattámogatott hitel, mint a vissza nem térítendő támogatások pozitívan hatnának az állami költségvetésre.


Forrás: 24.hu

Ne hagyd ki!