Világújdonság a magyar technológia
Fotó: Shutterstock

Magyar találmány forradalmasíthatja a lakások fűtését

Már rendelhető a magyar épületgépészeti fejlesztés, a fűtőüveg. Az EGW Technologies égisze alatt, EnerGoWindow (EGW) márkanéven gyártott szerkezet az ablakfelületeket használja hőleadóként, miközben az üveg egyéb tulajdonságain nem változtat.


Új magyar találmány a fűtőüveg

Az EGW Technologies új épületgépészeti fejlesztést dobott a piacra EnerGoWindow (EGW) márkanév alatt, a fűtőüveget. A Pécsi Tudományegyetem vizsgálatai szerint a rendszer hatásfoka összevethető a legkorszerűbb fűtési technológiákkal.

Az EGW lényege, hogy a hőleadó felület maga az üveg, így a fűteni kívánt épületben nincs szükség más fűtési célú gépészeti berendezésre, vagy a szokásos hőleadó felületekre ‒ radiátorok, becsövezett padló- és falfűtés, fűtőpanelek, fancoil stb. (...) Hálózati áramon kívül, kizárólagos fűtési megoldásként használva az EGW-nél mindössze a fűtendő alapterület 20-30 százalékát kitevő üvegfelületre van szükség, ami egy újabb épületben szinte mindig adott

- nyilatkozta Szentesi László, a gyártó cég vezetője.

A New Technology megjegyzi, a környezetbarát megoldás egyszerűen szabályozható. Méri a páratartalmat és a hőmérsékletet is, és saját okosotthon-szoftvere is alkalmas a szellőzés, a klíma, vagy az árnyékolástechnika távoli vagy automatikus vezérléséhez.

A gyártó a gazdaságos működés mellett gyors megtérülést is ígér a technológiája használatával. Mint mondták, a bekerülési ára alatta marad egy hagyományos épületfűtő-rendszerének, például a hőszivattyúkénak is.

A fűtőfelület semmiben nem változtatja meg a nyílászárók működését, tehát továbbra is nyitható marad, kerülhet rá redőny, az üveg nem tükröz, az átlátszóságát sem befolyásolja. Az olyan terekbe, mint a fürdők, ahol megfelelő méretű ablakfelület gyakran nem áll rendelkezésre, azonos elven működő kiegészítő eszközök telepíthetők, például tükör vagy törölközőszárító

- tette hozzá Szentesi László.

Pillanatok alatt felfűti a házat az új finn technológia

Egyébként intelligens felületfűtési megoldást dolgozott ki a finn Warming Surfaces Company is. A Halia nevű rendszerük másodpercek alatt képes felfűteni egy lakást. Ráadásul a tervezői szerint igen hatékonyan gazdálkodik az energiával, hiszen csak azokat a tereket fűti, amelyekben szeretnék, hogy meleg legyen. Vagyis nem kell használatok kívüli helységeket felmelegíteni.

A technológia alapja, hogy számos belső építészetben használt anyag tartalmaz alacsony feszültségen működő, „pixeles” melegítőelemet, ezek adják a hőt. Ezek elhelyezése nagy mennyiségben közel a felületekhez, könnyen szabályozható és villámgyors fűtést eredményez.

A cég szerint a fűtési rendszerük teljesen az egyéni igényekre szabható, és alacsony az energiafelhasználása. Egyébként más vállalatokkal jelenleg is azon dolgoznak, hogy hatékonyan tudják integrálni a megoldásaikat több felületre. További pozitívumként megjegyezték, a rendszer ragasztóréteget és műanyagot sem tartalmaz, így meglehetősen környezetbarát.

A fűtőelemek vastagsága kevesebb mint 0,1 milliméter, ezért akár laminált padlóba, falakba, bútorokba, vagy ajtókba is be lehet építeni. Azonban a kereskedelmi forgalomba kerülésével, valamint az árával kapcsolatban egyelőre nincsenek hírek.

Ne hagyd ki!