A hulladékhőt svédek is hasznosítják a távfűtésben
Fotó: Shutterstock

Svéd módszer csökkentheti a magyar háztartások rezsijét

Akár egész lakótelepek távfűtését biztosítani tudják a svédek a modern adatközpontok felesleges hőenergiájával. A szakértők szerint a megoldás Magyarországon is alkalmazható.


Adatközpontok segíthetnek a rezsiharcban

Az úgynevezett adatközpontok az internet háttérinfrastruktúrájának nélkülözhetetlen részei. Az ilyen modernebb, újabb központok a jövőben akár a magas fűtésszámlák elleni küzdelemből is kivehetik a részüket Magyarországon - hívja fel a figyelmet az információ- és adattárolási szolgáltatásokkal foglalkozó Iron Mountain.

Ezek az adatközpontok jellemzően óriási mennyiségű hőt termelnek. Ezt a hőenergiát például lakóingatlanok, iskolák, kórházak, könyvtárak vagy szabadidős létesítmények akár fűtésre is hasznosíthatják, amennyiben kiépül az ehhez szükséges technológiai háttér.

A szakértők szerint hazánkban is jelentős előnyökkel járna az ilyen hőhulladék felhasználásához szükséges technológia elterjedése. Az országban több mint 650 ezer távfűtéses lakás van, tehát a hulladékhő akár 1,5 millió ember fűtésénél is besegíthetne.

A vállalat megjegyi, a technológia alkalmazására jelenleg is láthatunk példát Svédország, ahol szintén a távfűtési hálózatban hasznosítják a hulladékhőt – írja a HVG.

Pillanatok alatt felfűti a házat az új finn technológia

Egyébként intelligens felületfűtési megoldást dolgozott ki a finn Warming Surfaces Company. A Halia nevű rendszerük másodpercek alatt képes felfűteni egy lakást. Ráadásul a tervezői szerint igen hatékonyan gazdálkodik az energiával, hiszen csak azokat a tereket fűti, amelyekben szeretnék, hogy meleg legyen. Vagyis nem kell használatok kívüli helységeket felmelegíteni.

A technológia alapja, hogy számos belső építészetben használt anyag tartalmaz alacsony feszültségen működő, „pixeles” melegítőelemet, ezek adják a hőt. Ezek elhelyezése nagy mennyiségben közel a felületekhez, könnyen szabályozható és villámgyors fűtést eredményez.

A cég szerint a fűtési rendszerük teljesen az egyéni igényekre szabható, és alacsony az energiafelhasználása. Egyébként más vállalatokkal jelenleg is azon dolgoznak, hogy hatékonyan tudják integrálni a megoldásaikat több felületre. További pozitívumként megjegyezték, a rendszer ragasztóréteget és műanyagot sem tartalmaz, így meglehetősen környezetbarát.

A fűtőelemek vastagsága kevesebb mint 0,1 milliméter, ezért akár laminált padlóba, falakba, bútorokba, vagy ajtókba is be lehet építeni. Azonban a kereskedelmi forgalomba kerülésével, valamint az árával kapcsolatban egyelőre nincsenek hírek.

Ne hagyd ki!