De jobb lenne egy hőszivattyús, esetleg hidrogénalapú rendszer?
Fotó: Shutterstock

Búcsút mondana az EU a gázkazánoknak

Az Európai Unió tervei között szerepel, hogy kivezeti a gázfűtést a tagállamokban. Eleinte csak a hőszivattyúk beépítését tették volna kötelezővé a gázkazánok helyett, de fontolóra vették a hidrogénalapú fűtés engedélyezését is. Azonban szakértők szerint az utóbbi igen sok veszélyt hordoz.


Cél, a gázkazánok kivezetése az EU-ból

Az európai energiafogyasztás egyik legjelentősebb tényezője a fűtés. Ez felel az üvegházhatású gázkibocsátás több mint harmadáért az EU-ban. Emiatt az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv (EPBD) egyre inkább fókuszba kerül az Unióban.

Az eredeti terv az volt, hogy a gázfűtések kivezetésével párhuzamosan kötelezővé teszik az elektromos hőszivattyúk kiépítését az újonnan épülő épületekben. Azonban a terv meghiúsult, miután októberben néhány tagállam ellenállásába ütközött - írja az EUobserver.

A gázkazánok visszaszorítása azóta is téma az Európai Parlamentben – jegyzi meg a Portfolio. Azért, hogy megmentsék az ügyet, a közelmúltban felmerült, fenntartható üzemanyagként engedélyezik az otthonok fűtésére a hidrogént. A hidrogénhasználat mellett állnak olyan olajipari cégek is, mint a Shell és a BP, hiszen a stratégiájukat az 1-es rendszámú kémiai elem felhasználásának terjedésére építik.

Azonban a szakértők többsége a hidrogénfűtés ellen foglal állást: robbanásveszély miatt nem tartják biztonságosnak. Ráadásul az elektromos hőszivattyúkétól kétszer-háromszor drágább lehet a technológia. Emellett a hidrogénfűtés néhány kisebb kísérleti projekten kívül egyelőre nem létezik, viszont a hőszivattyúk piaca robog. Sőt, a lakossági kályhákat és kazánokat olyan készülékekre kellene hozzá cserélni, amelyek egyelőre nincsenek a piacon.

Gázkazánok és -tűzhelyek végét jelenthetik a legújabb trendek

2050-re a világ szén-dioxid-kibocsátásának nettó lenullázásának lehetőségeiről a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) is közölt tanulmányt. Ebben négyszáz lépést mutat be, amelyekkel elérhető lehet a kívánt cél. Véleményük szerint 2025-től nem lenne szabad új fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánokat értékesíteni, mivel túl sok káros anyagot bocsátanak ki a használatuk során.

A világban egyre több rendelkezéssel találkozhatunk, amelyek egyértelműen a lakossági gázfelhasználás csökkentését szolgálják. Az Egyesült Államokban például a gáz tiltása kaliforniai településekről indult néhány évvel ezelőtt, mára azonban az ország több része is hasonló úton jár. New York-ban például idén decemberétől nem lehet olyan hétemeletesnél alacsonyabb új házat átadni, amelyben földgázt égetnek, de hasonló intézkedéseket vezettek be Bostonban, Denverben és Seattleben is.

Ezért nem támogatják a gáz használatát

A Washington Post egy új felmérésének eredménye szerint a gáztűzhelyek használatának jóval nagyobb a környezetkárosító hatása, valamint egészségügyi kockázata, mint korábban gondolták. A főzés során például a gáztűzhelyeken csak egy része ég el a metánnak. A fennmaradó rész a légkörbe kerül, ahol nagyobb mértékben segíti elő a globális felmelegedést, mint a szén-dioxid. Az égés során ráadásul nitrogén-dioxid keletkezik, ami egyértelműen káros az egészségre. A friss kutatás szerint ráadásul a gáztűzhelyek szivárogtathatják a metánt. Mindezek fényében a szakemberek mindenkit arra bíztatnak, hogy inkább elektromos tűzhelyeket használjanak a gázzal működőek helyett.

Nagyjából az amerikai otthonok harmadában, mintegy 40 millió helyszínen főznek gázzal. Az iparágban érdekelt cégek azzal érvelnek a gázhasználat mellett, hogy a háztartások metánkibocsátása egyébként is csökken, ráadásul a légkörbe kerülő metán mennyisége is minimális. Emellett, ha kivezetnék a gázt a mindennapi használatból, a fogyasztók egy meglehetősen olcsó választási lehetőséggel lennének szegényebbek az energiahordozók piacán.

Ne hagyd ki!