Egyre csökkenhet a lakossági gázfelhasználás a világban
Fotó: Shutterstock

Hamarosan leáldozhat a gázkazánoknak és a gáztűzhelyeknek

A fosszilis energiahordozók használatának visszaszorulását vetítik elő a háztartásokban a legújabb nemzetközi trendek. A környezetvédelmi szempontok mellett egészségügyi okok is állnak a háttérben.Gázkazánok és -tűzhelyek végét jelenthetik a legújabb trendek

2050-re a világ szén-dioxid-kibocsátásának nettó lenullázásának lehetőségeiről közölt tanulmányt a közelmúltban a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). Ebben négyszáz lépést mutat be, amelyekkel elérhető lehet a kívánt cél. Véleményük szerint 2025-től nem lenne szabad új fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánokat értékesíteni, mivel túl sok káros anyagot bocsátanak ki a használatuk során – írja a Napi.hu.

A világban egyre több rendelkezéssel találkozhatunk, amelyek egyértelműen a lakossági gázfelhasználás csökkentését szolgálják. Az Egyesült Államokban például a gáz tiltása kaliforniai településekről indult néhány évvel ezelőtt, mára azonban az ország több része is hasonló úton jár. New York-ban például 2023 decemberétől nem lehet olyan hétemeletesnél alacsonyabb új házat átadni, amelyben földgázt égetnek, de hasonló intézkedéseket vezettek be Bostonban, Denverben és Seattleben is.

Ezért nem támogatják a gáz használatát

A Washington Post egy új felmérésének eredménye szerint a gáztűzhelyek használatának jóval nagyobb a környezetkárosító hatása, valamint egészségügyi kockázata, mint korábban gondolták. A főzés során például a gáztűzhelyeken csak egy része ég el a metánnak. A fennmaradó rész a légkörbe kerül, ahol nagyobb mértékben segíti elő a globális felmelegedést, mint a szén-dioxid. Az égés során ráadásul nitrogén-dioxid keletkezik, ami egyértelműen káros az egészségre. A friss kutatás szerint ráadásul a gáztűzhelyek szivárogtathatják a metánt. Mindezek fényében a szakemberek mindenkit arra bíztatnak, hogy inkább elektromos tűzhelyeket használjanak a gázzal működőek helyett.

Nagyjából az amerikai otthonok harmadában, mintegy 40 millió helyszínen főznek gázzal. Az iparágban érdekelt cégek azzal érvelnek a gázhasználat mellett, hogy a háztartások metánkibocsátása egyébként is csökken, ráadásul a légkörbe kerülő metán mennyisége is minimális. Emellett, ha kivezetnék a gázt a mindennapi használatból, a fogyasztók egy meglehetősen olcsó választási lehetőséggel lennének szegényebbek az energiahordozók piacán.

Van megoldás a gáz helyett

A témával korábban már mi is foglalkoztunk. Ebben a cikkünkben például azt tárgyaltuk, hogy milyen lehetőségei vannak a gáz helyettesítésének az otthonainkban. A szakértők egyébként egyetértenek abban, hogy a gáztüzelésű fűtőberendezéseket hatékonyabb és környezetkímélőbb megoldásokkal kellene kiváltani. Magyarország Nemzeti Energia- és Klímaterve ennek kapcsán egyebek között megállapítja, hogy „nagy potenciál rejlik a biomassza hatékony hasznosításában (…), valamint a környezeti hőnek a hőszivattyúkon keresztül történő használati lehetőségeiben”.

Amennyiben akár a régi készülék javíthatatlansága, akár környezetvédelmi okokból úgy döntünk, hogy lecseréljük a hagyományos gázcirkót és abszolút tiszta – vagyis lokális károsanyagkibocsátás-mentes – megoldásra váltanánk, az elektromos megoldások jöhetnek számításba.

Viszonylag alacsony kiépítési költsége miatt népszerű alternatívának számítanak az infrapanelek, fűtőpanelek, ám az üzemeltetésük igen költséges lehet, hiszen míg 1 kWh energiát egy hagyományos kéményes gázkazán kb. 16-17, egy kondenzációs modern gázkazán pedig 14 forintból állít elő, addig az elektromos fűtés e formájánál ez a költség 40 forintra nő. Szintén elektromos áramot használnak az energia- és klímaterv által is emlegetett hőszivattyús rendszerek, ám itt az 1 kWh energia előállításának költsége mindössze 12-13 forint, ami kedvezményes tarifa esetén akár 7-8 forintra is mérséklődhet.

Ne hagyd ki!