Magyarországra menekíthetik cégek az ukrajnai gáztartalékjaikat
Fotó: Shutterstock

Háborúban kincset érő ukrán áru érkezhet Magyarországra

Magyarországra is menekíthetnek Ukrajnából céges gáztartalékokat hamarosan, miután nem csitulnak a harcok keleti szomszédunknál. Egyelőre azonban nemhogy gáz, az eddig megszokott áram sem jön.


Ukrán gáz érkezhet hazánkba

Nagyjából egy hete írtunk róla, hogy mekkora kapacitással működnek a magyarországi gáztározók. Akkor 1,76 milliárd köbméter földgázt tartottak bennük, ami a kapacitásuknak a 27,77 százalékát vette igénybe. A hivatalos uniós statisztikák szerint azóta némileg csökkent a tárolt gáz mennyisége, hiszen február 26-án már csak 24,11 százalékon álltak a tárolóink.

A szakemberek akkor egyébként úgy számoltak, hogy bár a hazai lakosság éves fogyasztása hőmérsékletfüggő, azonban jellemzően 3,5-4 milliárd köbméter környékén alakul. Tehát a biztonsági készletekkel együtt Magyarország a betárolási időszak vége előtt (április 1.) a várható éves fogyasztás közel felével, 1,76 milliárd köbméter földgázzal rendelkezik.

A Világgazdaság azonban arról ír cikkében, hogy az üres kapacitásnak hamarosan akár hasznát is vehetjük. Üzleti körök ugyanis igen nagy lehetőséget látnak arra, hogy hamarosan nyugatabbra kerüljenek át ukrajnai vállalati gáztartalékok, miután azok veszélyben lehetnek a harcok miatt.

Egyelőre se gáz, se áram nem érkezik Ukrajnából

A két hazai tárolótársaság, a Magyar Földgáztároló Zrt. és a Hexum Zrt. valamelyik létesítménye az elmúlt napokban többször is gázt fogadott. Az azonban nem jelenthető ki, hogy ez összefüggésben van az ukrán készletek menekítésével, hiszen a betárolás a fűtési szezon során sem szokatlan – írja a vg.hu. Azért sem tartja valószínűnek az ukrán gáz már ittlétét a portál, mert ha valóban nagyobb mennyiségű gáz érkezik Ukrajnából, annak látható nyoma kell legyen a kapacitások aukcióján.

Viszont áramnak jönnie kellene vasárnap óta, azonban az sem érkezik a keleti szomszédunktól. Ukrajna ugyanis a megelőző hét derekán elindított egy tesztet, ami azt hivatott kideríteni, hogy az ország áramrendszere önmagában is el tudja-e látni megfelelő műszaki színvonalon a felhasználóit. A teszt alatt Ukrajna jelezte, hogy nem exportál és nem is importál villamos energiát más országokból. Ennek az időszaknak azonban már vége kellett volna szakadnia. Az ukránok viszont nem akarják visszaállítani a teszt előtti állapotot, mivel nem kapcsolódnának újból össze az orosz–fehérorosz rendszerrel. Felgyorsítanák azonban az uniós ENTSO-E áramrendszerhez való csatlakozásukat. A honlapján a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. ráadásul már nem is hirdet magyar–ukrán villamos energia határkeresztező kapacitást – írja a portál.

Ne hagyd ki!