Óriási az Unió orosz gázfüggősége
Fotó: Shutterstock

Kihúzhatja a telet Európa orosz gáz nélkül?

Erre a kérdésre kereste a választ egy német kutatóintézet. Különösen kényes téma Európa gázellátása az orosz-ukrán háború árnyékában. Mutatjuk azt is, hogyan állunk ezen a téren mi, magyarok.


Bízzunk az enyhe időjárásban

Kimondottan alacsonyak az európai gáztartalékok, ami már az orosz-ukrán háború kitörése előtt is aggodalomra adott okot. A hét elején 31 százalékos töltöttségen álltak a kontinens tározói, ami csak a fele például a 2020-as év hasonló időszakában mértnek. Egy német kutatás szerint ez azonban elegendő lehet az gazdasági és lakossági felhasználás számára hat hétig abban az esetben, ha továbbra is enyhe marad az idő, és leállna az orosz gázszállítás – írja a The Guardian.

A német - különösen alacsony töltöttségű - gáztározókat egyébként is az orosz állami tulajdonú Gazprom energiaipari óriás üzemelteti. Az eurázsiai országból származó gáz ráadásul a német igény felét fedezi, ezért különösen nagy az ország energetikai kitettsége. Olaf Scholz német kancellár ennek ellenére bejelentette, hogy felfüggesztik az Oroszország és Németország közötti Északi Áramlat-2 gázvezeték engedélyeztetési folyamatát az Ukrajnát ért orosz agresszió miatt. Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök erre az európai gázárak megduplázódásával fenyegetőzött – írja a Infostart.hu.

„Az, hogy a német polgárok idén nem tudják fűteni az otthonaikat, nem reális forgatókönyv. Az európai kormányoknak azonban gondoskodniuk kell arról, hogy a következő télre ismét jól feltöltsék a tartalékokat”

- nyugtatott mindenkit és egyben figyelmeztetett Andreas Fischer, a Kölni Egyetem Energiagazdasági Intézet kutatója.

Egy darabig biztosan marad az uniós gázfüggőség

A kölni intézet egyébként jelentést készített arról, hogy Németország mennyire gyorsan csökkentheti a gázfüggőségét. Eszerint 2030-ra a függőség csupán 6-17 százalékos mérséklődését saccolják az Unió legnagyobb gazdaságának.

Brüsszel és Berlin szerint azonban az energiafüggőség nem fogja visszatartani az EU-t a jelentős politikai szankciók meghozatalától Oroszországgal szemben. A Kieli Világgazdasági Intézet jelentése ugyanis arról számol be, hogy az orosz gázszállítás leállítása Európa felé rosszabbul érintené az oroszokat, mint az Uniót. Az eurázsiai ország gazdasága ugyanis 3 százalékos veszteséget szenvedhetne el, az EU számára viszont alig lenne kára, hiszen a nyugati szövetségesek egymás importjával váltanák ki az oroszt – írja a cikk.

Eddig bírná Magyarország

Néhány napja ebben a cikkünkben írtunk róla, hogy nyugalomra intett mindenkit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH): az adataik szerint a hazai gáztárolókban rendelkezésre áll a fűtési szezonra időarányosan szükséges földgázmennyiség. A hivatal több hőmérsékleti forgatókönyvet is figyelembe vett ennek kiszámításhoz, azonban a számításaik szerint a legnagyobb hideg esetén is elegendő lehet a hazai földgáztartalék.

A hazai lakosság éves fogyasztása ugyan hőmérsékletfüggő, azonban jellemzően 3,5-4 milliárd köbméter környékén alakul. A biztonsági készletekkel együtt Magyarország nagyjából másfél hónappal a betárolási időszak vége előtt (április 1.) a várható éves fogyasztás közel felével, 1,76 milliárd köbméter földgázzal rendelkezett. Ez a tározók 27,77 százalékos töltöttségét jelentette néhány napja. Március végéig tehát a várható teljes magyar felhasználás 90 százalékának megfelelő gázmennyiség állhat a tárolókban.

Ne hagyd ki!