Moszkva Vörös-tér Kreml Szent Bazil
Fotó: Shutterstock

Az oroszok bespájzoltak a gáz- és olajpénzekből

Az orosz kormány a héten 9,5 milliárd dollárnak (3580 milliárd forint) megfelelő rubelt tett félre a sürgősségi tartalékalapba, amelyet gazdaságvédelmi intézkedésekre fordítanak majd a nyugati szankciók hatásainak ellentételezésére.

A pénz az orosz gáz- és olajexportból származik, amely folyamatosan ellátja munícióval az országot a nyugati szankciók ellenére.

Gazdaságvédelmi intézkedésekre fordítják

Részben a tartalékalapból fedezzük a gazdasági fejlődés stabilitását célzó intézkedéseket a külső korlátozások nyomán kialakult helyzetben

- közölte az orosz kormány.

Az orosz bevételeket jelentősen megdobta az olajár emelkedése. Az olaj- és gázeladásokból származó bevétel 2022-ben elérheti a 285 milliárd dollárt a Bloomberg számításai szerint. Tavaly ez az összeg kevesebb, 235 milliárd dollár volt. Erről részletesen itt írtunk.

Oroszország korábban olaj-és gázipari profitját a 198 milliárd dolláros állami vagyonalapba irányította. A sürgősségi vagyonalap viszont – amely már májusban 13,56 milliárd dollárral hízott – rugalmasabban felhasználást tesz lehetővé, amelyhez a nagy cégek megtámogatása miatt szükség van.

Van helye

Májusban a kormány 4 milliárd dollárt (1500 milliárd forint) juttatott az orosz vasúti társaságnak, amely az ország legnagyobb munkaadója, és ígéretet tett az állami tulajdonú Aeroflot légitársaságnak is egy 1,75 milliárd dolláros (659 milliárd forint) juttatásra.

Mióta Moszkva február 24-én megtámadta Ukrajnát, nyugati államok számos súlyos gazdasági szankciót vetettek ki Oroszországra. Mások mellett több száz millió dollárnyi orosz devizatartalékot fagyasztottak be, és megnehezítették számos magas rangú orosz életét.

Moszkva ezután rubelben kérte a fizetséget a gázeladások után, amelyet szigorúan be is tartat. Azon országok és cégek felé, amelyek erre nem voltak hajlandóak, megszüntették a gázellátást.

Szakértők szerint Oroszország a szankciók hatására súlyos recesszióba süllyed. A Nemzetközi Pénzügyi Intézet szerint ez 15 évnyi gazdasági fejlődést törölhet ki az ország életéből.


Ne hagyd ki!