2027-re függetlenedhet az Unió az orosz energiahordozóktól
Fotó: Shutterstock

Az EU megkezdte a leválást az orosz gázról, messze a vége

Sorra hozzák az intézkedéseket az uniós országok az orosz gázról való leválás előremozdítása érdekében. Mindeközben más gázexportőrök is jelezték, hogy többet tudnának szállítani az energiahordozóból az EU-ba. A folyamat már elkezdődött, azonban még évekig eltarthat.


Lassú folyamat lesz az Unió orosz gázfüggőségének megszüntetése

2027-ig tervezi leválását az Európai Unió az orosz energiahordozókról (gáz, olaj, szén) a múlt heti EU-csúcson hozott döntés alapján. A folyamat részletes terveit májusra készülhetnek el, akkor kell ugyanis azokat bemutatni az Európai Bizottságnak. A leválás elindításához tehát még rendelkezésre áll az idő az országok számra, azonban már most sorra érkeznek a megvalósítás elkezdéséről szóló hírek – írja a Portfolio.hu.

Az exportőrök

Az USA energiaügyi minisztériuma két újabb LNG-kitermelő létesítménynek engedélyezte, hogy cseppfolyósított földgázt értékesítsen Európában. Ez 2022 hátralévő részében mintegy 5,7 milliárd köbméter plusz gázszállítást jelenthet, ami nem kevés annak a fényében, hogy tavaly az éves uniós orosz gázimport 155 milliárd köbméter volt. Azonban további engedélyeket is kioszthat év végéig az amerikai minisztérium, ezért 20 százalékkal tovább nőhet még az idén az USA teljes LNG-exportja (az év első két hónapjában összesen 10 milliárd köbmétert exportált összesen a világ több pontjára).

A norvég Equinor energiaipari vállalat jelezte, hogy néhány fejlesztést követően elérte, hogy 2022 őszéig a tervezettnél 1,4 milliárd köbméterrel több gázt tud szállítani vezetéken az Unióba. Ez a hír elsősorban az EU gáztározóinak a tervezett, szeptember végéig 90 százalékra történő feltöltésében segíthet, csökkentve az orosz zsarolási potenciált. Norvégia tavaly az Unió gázimportjának a negyedét adta, mintegy 113 milliárd köbmétert, a kitermelési kapacitása azonban úgy tűnik, hogy csaknem elérte a maximumát.

Az importőrök

Az olasz ökológiai átállásért felelős miniszter szerint az orosz gázimport helyettesítése legkevesebb három év múlva lehetséges. Az itáliai import nagyjából 40 százaléka, körülbelül 30 milliárd köbméter érkezik Oroszországból, amelynek nagyjából a harmadát lesz időigényes kiváltani. Ők elsősorban az algériai gázszállításokat tervezik felpörgetni, valamint megnövelnék az olaj- és széntüzelésű erőműveik kapacitását, az uniós áramimportot és az LNG-behozatalt. Az átállás az LNG-termináljaik szükséges bővítése miatt tolódhat el, ami 3-4 évig is eltarthat.

Franciaország is kinyilvánította akaratát, hogy 2027-ig leválna az orosz fosszilis energiahordozókról. Ennek érdekében a héten hoztak döntést róla, hogy április közepétől nem támogatják a lakossági gázkazánok beépítését, azonban jobban fogják segíteni az alternatív fűtési rendszerek (hőszivattyú, biomassza) kiépítését.

Németország Norvégiával karöltve a héten kezdett el dolgozni egy közös, zöld hidrogén vezeték kiépítésének a tervein.

Norvégia terjeszkedni fog továbbá a lengyel piacon is, miután évi 10 milliárd köbméter kapacitású gázvezetéket ad át hamarosan az uniós országban, amely a tervek szerint októbertől mszállíthatja a gázt a skandináv országból.

A magyar tervekről egyelőre nincs hír.

Ne hagyd ki!