benzint tölt egy kéz az autóba
Fotó: engin akyurt / unsplash

A britek megtanultak "nyet"-et mondani Moszkvának

Az Egyesült Királyság júniusban nem importált üzemanyagot Oroszországból, amirehosszú évek óta nem volt példa. A döntés megfelel annak a kormányzati célnak, hogy az ország teljesen felszámolja az orosz energiafüggőséget.


Júniusban nem érkezett üzemanyag Oroszországból az Egyesült Királyságba, ez volt az első olyan hónap, amikor ez megtörtént 1997 óta − közölte a brit statisztikai hivatal (ONS).

A brit kormány azon törekvésének eredményeként, hogy fokozatosan megszüntesse az orosz olaj- és gázimportot, 2022 júniusában nem történt finomított olaj, nyersolaj, gáz, szén, koksz és brikett behozatala Oroszországból

− közölte az ONS. Egy augusztus közepén közzétett külön kormányzati jelentés szerint júniusban már a harmadik egymást követő hónapban nem volt orosz gázimport − tudósít az Insider.

Az Egyesült Királyság havonta átlagosan 499 millió font (242 milliárd forint) értékben importált orosz üzemanyagot a Moszkva által február 24-én indított háborút megelőző 12 hónapban. Az Egyesült Királyság Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyag-behozatalának összértéke 4,4 milliárd font (2,148 milliárd forint) volt a júniusig tartó évben.

Az inváziót követően a brit kormány közölte, hogy az agresszióra válaszul 2022 végéig fokozatosan leállítja az összes orosz kőolajimportot. Oroszország 2021-ben 24,1%-kal az Egyesült Királyság legnagyobb finomított olajbeszállítója volt. Moszkva fedezte az Egyesült Királyság nyersolajimportjának 5,9%-át is, és az Egyesült Királyság gázimportjának 4,9%-át.

A z oroszoknak mondott "nyet" a más piacokról, egyebek között Szaúd-Arábiából, Hollandiából, Belgiumból és Kuvaitból származó finomított olajimport növekedését ösztönözte, ami részben kompenzálta az orosz import csökkenését. Itt írtunk már az orosz olaj lehetséges versenytársairól.

A statisztikai hivatal szerint az orosz áruk brit importja júniusban 33 millió fontra csökkent, ami a legalacsonyabb szint a feljegyzések 1997. januári kezdete óta.

Oroszország új piacot keres közben az olajának, itt írtuk meg, hol.

Ne hagyd ki!