Orosz olaj feliratú hordók és sakkbábuk
Fotó: Shutterstock

Ha Európának nem kell, Ázsiába csorog az orosz olaj

Oroszország számtalan ázsiai országgal folytat tárgyalásokat hosszú távú olajszállítási szerződésekről, amelyekben nyomott áron biztosítaná számukra az energiahordozót.


Az árengedmény mértéke akár a 30 százalékot is elérheti – írja a Bloomberg.

Fenyegető ársapka

Ez egyrészről azt jelzi, hogy Moszkva új piacot keres az olajának még azelőtt, hogy decemberben életbe lépne az Európai Unió bojkottja az orosz olajra. Másrészről a Bloomberg szerint megpróbálnak elébe menni a G7 államok tervének, amely ársapkát állapítana meg az orosz olajra.

Oroszország Indonéziának például 30 százalékkal olcsóbb árat kínált a nemzetközi piaci árnál. Ez az indonéz turisztikai miniszter, Sandiaga Uno Instagram kommentjéből derült ki.

Az Unió bojkottja a tengeri szállítású orosz olajimportra december 5-én lép életbe.

Ennek azonban akár az lehet a következménye, hogy a világpiaci olajár megugrik, és nagyobb profitot eredményez Moszkva számára.

Ezért merült fel az az elképzelés, hogy lehetne kivétel a szabály alól, de csak előre maximalizált, ársapkás áron.

A java még hátravan

Egyelőre csak néhány ázsiai ország hangoztatta, hogy támogatja az ötletet. A Bloomberg forrásai szerint a jelentős felvásárló India egyelőre nem döntött, mert attól tart, hogy Oroszország abban az esetben más vevőknek adná el az olcsó olaját.

Közben a Rystad független energiakutató arra számít, hogy az orosz kőolajeladás hamarosan napi egymillió hordóval visszaesik a csökkenő ázsiai kereslet és a közelgő uniós bojkott miatt.

Oroszország egyelőre nagy ellenállóképességet tanúsított a példátlan nemzetközi nyomással szemben, de a legrosszabb még csak ezután következik – véli a Rystad. A hazai fogyasztás az olajeladás csúcsidőszakában besegített az orosz olaj fogyásába, de már a tengerentúli kereslet is csökken iránta – írták.

Korábban írtunk róla, milyen országok fejezték ki igényüket az orosz olaj iránt, vagy realizálták azt:

The Conversation

Ne hagyd ki!