Orosz olaj feliratú hordók és sakkbábuk

Oroszország számtalan ázsiai országgal folytat tárgyalásokat hosszú távú olajszállítási szerződésekről, amelyekben nyomott áron biztosítaná számukra az energiahordozót.


Az árengedmény mértéke akár a 30 százalékot is elérheti – írja a Bloomberg.

Fenyegető ársapka

Ez egyrészről azt jelzi, hogy Moszkva új piacot keres az olajának még azelőtt, hogy decemberben életbe lépne az Európai Unió bojkottja az orosz olajra. Másrészről a Bloomberg szerint megpróbálnak elébe menni a G7 államok tervének, amely ársapkát állapítana meg az orosz olajra.

Oroszország Indonéziának például 30 százalékkal olcsóbb árat kínált a nemzetközi piaci árnál. Ez az indonéz turisztikai miniszter, Sandiaga Uno Instagram kommentjéből derült ki.

Az Unió bojkottja a tengeri szállítású orosz olajimportra december 5-én lép életbe.

Ennek azonban akár az lehet a következménye, hogy a világpiaci olajár megugrik, és nagyobb profitot eredményez Moszkva számára.

Ezért merült fel az az elképzelés, hogy lehetne kivétel a szabály alól, de csak előre maximalizált, ársapkás áron.

A java még hátravan

Egyelőre csak néhány ázsiai ország hangoztatta, hogy támogatja az ötletet. A Bloomberg forrásai szerint a jelentős felvásárló India egyelőre nem döntött, mert attól tart, hogy Oroszország abban az esetben más vevőknek adná el az olcsó olaját.

Közben a Rystad független energiakutató arra számít, hogy az orosz kőolajeladás hamarosan napi egymillió hordóval visszaesik a csökkenő ázsiai kereslet és a közelgő uniós bojkott miatt.

Oroszország egyelőre nagy ellenállóképességet tanúsított a példátlan nemzetközi nyomással szemben, de a legrosszabb még csak ezután következik – véli a Rystad. A hazai fogyasztás az olajeladás csúcsidőszakában besegített az orosz olaj fogyásába, de már a tengerentúli kereslet is csökken iránta – írták.

Korábban írtunk róla, milyen országok fejezték ki igényüket az orosz olaj iránt, vagy realizálták azt:

The Conversation

Ne hagyd ki!