Moszkva, Kreml
Fotó: Shutterstock

Alábecsülte a Wall Street az orosz gazdaság  ütésállóságát

Amikor Putyin orosz elnök február végén megtámadta Ukrajnát, a Wall Street elemzői gazdasági összeomlást jósoltak Oroszország számára. Azóta eltelt fél év, és úgy tűnik, nem jött be a jóslat.


A háború kitörése utáni hetekben a Nyugat széleskörű szankciókat vezetett be Moszkva ellen: csökkentette az energiahordozók importját, és levágta az orosz rubelt a nemzetközi valutapiacokról. Az orosz gazdaság azonban nagyfokú ellenállóképességet tanúsított.

Sötét jóslatok

Márciusban a JPMorgan befektetési bank elemzői úgy vélték, hogy az orosz GDP a második negyedévben 35 százalékot zsugorodik az előző negyedévhez képest. A Goldman Sachs pedig arra számított, hogy az orosz gazdagság a 90-es évek eleje óta nem látott gazdasági visszaesés elé néz.

Ehhez képest az orosz GDP csupán 4 százalékot csökkent a június 30-át megelőző három hónapban éves alapon. 2020 második negyedévében, a koronavírus járvány kitörése után ennél nagyobb mértékű, 7,4 százalékos volt a visszaesés.

Az orosz áruk – köztük a kőolaj - vártnál erősebb exportja segített a gazdaság megtámogatásában. Az országnak ugyancsak hasznára vált az erőteljes belföldi kereslet, illetve a Kreml intézkedései a munkanélküliség alacsonyan tartása érdekében – közölte a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Ázsiának kell az orosz olaj

A Wall Street elemzői azzal számoltak, hogy a nyugati bojkott az orosz olajra nagy csapást jelent Oroszország számára, amely a világ harmadik legnagyobb olajtermelője az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia után.

Az orosz gazdaság erőteljesen támaszkodik az energiaexportra: az olaj- és gázeladásokból származó bevételek tavaly az orosz büdzsé 45 százalékát tették ki – a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslése szerint.

Márciusban a Goldman Sachs elemzői úgy vélték: valószínűtlen, hogy Moszkva új kereskedelmi partnereket találna az olajára, miután kizárták a SWIFT-rendszerből.

Oroszország azonban napi 7,4 millió hordó kőolajat exportál a Bloomberg júliusi adatai alapján. Ebből India jelentős mennyiséget vásárol: öt egymást követő hónapban egyre többet vett az orosz olajból, majd júniusban enyhén visszaesett a vásárolt mennyiség. Így is egymillió hordó orosz olaj érkezik naponta Indiába, ami

a februári mennyiséghez képest 900 százalékkal több.

Egyelőre Európa is küszködik azzal, hogy helyettesítse az orosz olajat: az Unió országaiba naponta 2,8 millió hordónyi érkezik a Bloomberg adatai szerint. Ez csupán 30 százalékos visszaesés a februári napi 4 millió hordóhoz képest. Ez decemberben, az európai uniós bojkott életbe lépésével változhat érdemben.

Visszapattant a BMI

A Wall Street elemzői nem sok jót jósoltak az orosz gyártási és szolgáltatási szektor számára a nyugati szankciók életbe lépése után.

A beszerzési menedzserindex az ukrajnai invázió után márciusban valóban visszaesett: a februári 50,8-ről 37,7-re. A Goldman Sachs akkor úgy látta, hogy a csökkenés tendenciózus lesz. Több hónappal később azonban a BMI visszatért a növekedési tartományba: áprilisban 44,4 volt, júniusban 50 fölött járt, és júliusban is 52,2 volt. Ez azt mutatja, hogy az orosz gazdaság jó erőben van – dacára a Wall Street sötét jóslatainak.

(Insider)

Ne hagyd ki!