Putyin elnök egy páncélozott  autó mellett sétál, magabiztos léptekkel
Fotó: Shutterstock

Putyin beszólt a Nyugatnak olaj- és gázügyben

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint évekbe telhet, mire a Nyugat képes lesz függetleníteni magát az orosz olajtól és gáztól.


A Kreml feje ezt fiatal orosz vállalkozókkal tartott találkozóján mondta az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint.

Több a bevétel

Az energiaforrásaink elutasítása a következő néhány évben valószerűtlen

– fogalmazott az orosz elnök.

A magas energiaárak miatt idén Oroszország olaj- és gázexportból tetemes bevételre számíthat. Ebben az évben már 50 százalékkal emelkedtek az olajárak, 13 éve nem látott magasságba.

Ez azt jelenti, hogy a szankciók és a bojkott ellenére is akár nagyobb jövedelmet húzhat be Moszkva az energiahordozókból, mint normál üzletmenetben tavaly.

Idén a Kreml 285 milliárd dollár bevételre számíthat az olaj- és gázeladások után, ami 20 százalékkal több, mint az ország tavalyi, hasonló bevétele. A Bloomberg erre vonatkozó számításairól itt írtunk.

Az így befolyt jövedelemből létrehoztak egy tízmilliárd dolláros nagyságrendű orosz sürgősségi tartalékalapot is, amelyből a szankciók nyomán keletkezett gazdasági lyukakat próbálják betömködni. Erről itt lehet bővebben olvasni.

Messze a vége

Az Oroszország ellen hozott széleskörű szankciók nem érintik az európai gázszállítást, miután az Európai Unió országai továbbra is erősen függenek az orosz földgáztól. Németország földgázimportjának 35 százalékát Moszvától szerzi be, és ezt 2024 előtt biztosan nem tudja megszüntetni.

Az uniós országok ugyan megállapodtak abban, hogy az év végére az orosz olaj importját 90 százalékkal visszavágják, más országok, például Kína és India azonban veszik az olajat, amellyel aláássák a nemzetközi szankciókat.

Putyin az Interfax szerint a találkozón azt is kijelentette:

A világpiacon elérhető olajmennyiség csökken, az árak emelkednek. A vállalatok bevételei nőnek – mondta Putyin. Hozzátette, hogy ezt mindenki látja, és mindenki érti.

Itt írtunk arról, hogy az Európai Unió három nagy tengeri nemzetének hajótársaságai kétszer annyi orosz olajat szállítanak, mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát.

A Reuters úgy tudja, hogy az orosz hajók fő biztosítója most már egy orosz állami hátterű biztosító társaság, miután a nyugati cégek nem hajlandóak tovább biztosítani a Moszkvához tartozó vízijárműveket.

Related Articles From Your Site

Ne hagyd ki!