Vlagyimir Putyin orosz elnök télikabátban

Vlagyimir Putyin orosz elnök télikabátban

Fotó: Shutterstock

Ez az ország annyi olcsó orosz dízelt vesz, amennyit csak bír

Brazília annyi orosz dízelt akar venni Oroszországtól, amennyit csak lehetséges, erről néhány egészen friss megállapodás is született – közölte a brazil külügyminiszter, Carlos Franca anélkül, hogy részleteket árult volna el.

Fontos, hogy elegendő dízel álljon a brazil mezőgazdaság, és természetesen a brazil gépjárműtulajdonosok rendelkezésére – mondta Franca újságíróknak New Yorkban.

Nagyon megbízható

Ezért keresünk biztonságos és nagyon megbízható dízelbeszállítókat – Oroszország az egyik ilyen. Brazília annyi orosz dízelt akar venni Oroszországtól, amennyit csak lehetséges

– tette hozzá.

Azt nem fejtette ki, hogy Brazília hogyan vásárolna orosz dízelt, anélkül, hogy szembemenne a nyugati szankciókkal.

Arra a kérdésre, hogy érkezett-e a nyugat részéről visszatartó erő a tervvel kapcsolatban, Franca annyit mondott:

Nem hiszem.

Oroszország Brazília stratégiai partnere, mindkét ország tagja a BRICS-nek – magyarázta a brazil külügyminiszter. (BRICS=Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika)

Kérdezzék Németországot

Nagymértékben számítunk az Oroszországból és Fehéroroszországból érkező műtrágyára is. Természetesen Oroszország nagyszerű beszállítója az olajnak és a gáznak is. Kérdezzék meg Németországot, kérdezzék Európát! Brazíliának szüksége van ezekre a termékekre

- mondta Franka.

A Reuters úgy tudja, hogy a brazil kormány két találkozót szervezett három orosz dízelexportőr és brazil elosztócégek képviselői között. Ezeken részt vett Brazília oroszországi nagykövete is.

A találkozókon a brazil energiaügyi és külügyminisztérium képviselői is jelen voltak, és arról próbálták meggyőzni a cégeket, hogy nem kerülnek nemzetközi szankciók alá, ha orosz beszállítókkal üzletelnek.

Közeleg a választás

Jair Bolsonaro brazil elnök korábban azt mondta: közel a megegyezés Moszkvával, hogy sokkal olcsóbb dízelhez jussanak. A magas üzemanyagárak nem tesznek jót Bolsonaro választási esélyeinek, aki ismét indulna az elnöki posztért. A választás októberben lesz.

A június végén tartott BRICS-csúcstalálkozóról, amelyen Putyin kifejtette terveit egy új világrendről, itt írtunk. Arról, hogyan vált India és Kína az orosz olaj fő piacává, errefelé lehet olvasni.


Ne hagyd ki!