Zöld olajtanker a kék tengeren
Fotó: Shutterstock

Fordulat: Ázsia egyre kevesebb orosz olajat vesz

Március óta a legalacsonyabb szintre csökkent az Ázsiába tengeren szállított orosz olaj mennyisége – írja a Bloomberg.


Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, és Európa hanyagolni kezdte az orosz olajat, India és Kína nagy mennyiségben vásárolni kezdte a kedvezményes áron kínált energiahordozót.

Csökkenő tendencia

Az augusztus 26-át megelőző héten naponta 500 ezer hordóval kevesebb, csupán 1 millió 590 ezer hordó olajat küldött a Kreml Ázsiába az egy héttel korábbi mennyiséghez képest – írja a Bloomberg.

Ugyanezen idő alatt a teljes olajszállítmány napi 3 millió hordónyira esett vissza az egy héttel korábbi 3 millió 600 ezerről.

Az ázsiai orosz kőolajexport volumene június óta folyamatosan zsugorodik: már a Kreml olajának csupán a fele kerül a kontinensre, az áprilisi 60 százalékhoz képest. Különösen Indiának volt nagy étvágya az orosz olajra, míg a többi új vevő csupán kisebb mennyiségeket szerzett be.

A Bloomberg korábban azt jelezte, hogy az augusztus 12-ével véget érő héten az Ázsiába küldött orosz olaj mennyisége már napi kétmillió hordó alá esett, ami március óta az akkori legalacsonyabb adat volt. Az elmúlt két hétben a vásárlói kedv tehát tovább fogyott. Itt írtunk arról, hogy közben versenytársai akadtak az orosz olajnak Ázsiában.

A szankciók (még) nem harapnak

Közben Törökország is az orosz olaj jelentős felvásárlója lett. A mediterrán piac tovább erősödhet, miután decemberben életbe lépnek az olajra vonatkozó európai uniós szankciók, amelyek akadályozhatják a Kreml képességét a globális ügyletek lebonyolítására.

A már érvényben lévő szankciók ellenére a Kreml továbbra is jelentős profitra tesz szert a kőolaj-eladásból. Moszkvának nagyjából havi 30 millió dollárral több bevétele keletkezik így, mint az Ukrajna ellen indított háború előtt.

A múlt héten írtunk arról, hogy Oroszország számtalan ázsiai országgal folytat tárgyalásokat hosszú távú olajszállítási szerződésekről, amelyekben nyomott áron biztosítaná számukra az energiahordozót. Az árengedmény mértéke akár a 30 százalékot is elérheti.

Itt pedig arról, hogy a Wall Street vezetői elemzői a háború kirobbanása után gyors gazdasági összeomlást jósoltak Oroszországnak, de ezt a jelek szerint benézték.

Ne hagyd ki!