Nagyjából a tokiói olimpia költségeinek az ötvenszeresét
Fotó: Shutterstock

A magyar GDP többszörösét fizetik ki egyetlen sporteseményért

Magyarország éves bruttó hazai termékének, azaz a GDP-jének durván 2,7-szeresét fordítaná egyetlen regionális sporteseményre Szaúd-Arábia. Majdnem 50-szer akkora összeget, mint amennyibe a roppant költséges tokiói olimpia került.


Még meg sem épült a város, ahol téli sportjátékokat rendeznének a szaúdiak

Az igen meleg klímájú Szaúd-Arábia rendezi meg a 2029-es téli Ázsiai Játékokat a 45 ország nemzeti ötkarikás testületét összefogó Ázsiai Olimpiai Tanács (OCA) közleménye szerint. A sporteseménynek a még épülő Trojena üdülőparadicsom fog otthont adni – írja az NSO.

A regionális rendezvény helyszínei egy 500 milliárd dolláros beruházás részeként épülhetnek meg. Ez az összeg a Haszon.hu számításai szerint az éves magyar GDP (tavaly durván 185 milliárd dollárra volt becsülhető) 2,7-szerese, valamint a roppant költségesnek számító világesemény, a tokiói olimpia (10,5 milliárdba került) 48-szorosa.

A tervek megvalósítását Mohamed bin Szalmán koronaherceg, a szaúdi trónörökös irányítja. Az Ázsiai Játékok presztízséről árulkodik, hogy 2017 óta nem tartották meg, mivel az OCA nem talált házigazdát. Szaúd-Arábiában a hőmérséklet ritkán esik plusz 8 Celsius-fok alá, de az első nyugat-ázsiai ország lesz amelyik megrendezi az eseményt. A Játékokra természetes és mesterséges hóval egyaránt készülnek a szaúdiak.

A rendezvénynek otthont adó, a közel-keleti ország északnyugati részén épülő üdülőhely megújuló energiával fog működni. A tervek szerint a város méretű komplexumnak a része lesz számos luxus családi- és wellnesslétesítmény, egy sífalu, a régió legnagyobb édesvizű tava, valamint egy interaktív természetvédelmi terület.

Az épülő Trojena látványterveit ezen a linken nézheted meg.

Gyors gazdasági növekedés Szaúd-Arábiában

Szaúd-Arábia kapcsán arról is írtunk, hogy nagyot ütött a koronavírus-járvány az országon 2020-ben, hiszen a GDP-je 3,4 százalékkal zsugorodott. Viszont idén a világ egyik leggyorsabban növekvő gazdasága lehet a vállalkozásokat ösztönző reformok, az olaj jelentős drágulása, illetve a pandémia okozta recesszióból való kilábalás miatt.

Az olajban gazdag ország ráadásul képes lehet tartani ezt a növekedési üzemet, hiszen a szaúdi olaj tíz éve nem látott dinamikával drágulhat. Emellett a világ harmadik legnagyobb olajimportőre, India csökkentette az orosz olajimportját júliusban, helyette pedig a szaúdi olajból kezdett bevásárolni.

Ne hagyd ki!