Arab férfi a világ tetején
Fotó: Shutterstock

Szaúd-Arábia idén lenyomja az Egyesült Államokat

A magas olajárak miatt a szaúd-arábiai gazdasági növekedés mértéke idén megelőzheti az amerikait – így számol a Nemzetközi Valutaalap.


Az arab ország GDP-je idén 7,6 százalékkal bővülhet az IMF szerint, ami a sivatagi királyságban majdnem tízéves rekord. Eközben az Egyesült Államokban, ahol várhatóan marad a magas infláció 2023-ig, mindössze 2,3 százalékos GDP-bővülést várnak, ami a tavalyi 5,7 százalékos arány kevesebb, mint fele.

Kedvező körülmények

Szaúd-Arábiát 2020-ban a pandémia jelentősen megütötte, akkor GDP-je 3,4 százalékkal zsugorodott, míg az Egyesült Államoké 2,3 százalékkal.

Szaúd-Arábia idén várhatóan a világ egyik leggyorsabban növekvő gazdasága lesz a vállalkozásokat ösztönző reformok, az olaj jelentős drágulása, illetve a pandémia okozta recesszióból való szélsebes kilábalás miatt – véli az IMF.

Az olajban gazdag ország ráadásul egy ideig képes lesz tartani ezt a növekedési üzemet: a szaúdi olaj tovább drágulhat, tíz éve nem látott ütemben. India március óta először csökkentette az orosz olaj importjának mennyiségét júliusban, helyette szaúdi olajból vásárolt be, miután a világ harmadik legnagyobb olajimportőrének kegyeiért a szaúdiak ringbe szálltak.

Stagfláció?

Bár a gazdasági kilátások alakulása attól is függ majd, hogy a szaúdi királyság túlköltekezik-e az extra olajbevételekből, ez mégis más helyzet, mint az amerikai gazdaságé, ahol egy sor negatív hatással kell megküzdeni.

Az IMF becslése szerint az infláció az Egyesült Államokban idén átlagosan 6,6 százalék körül alakul, ami alacsonyabb, mint a jelenlegi 8,5 százalékos arány. Szaúd-Arábiában az éves inflációt eközben 2,8 százalékra teszik.

Az amerikai infláció ugyan hűlt kicsit, miután 41 éve nem látott magasságba tört, elemzők szerint a magas árak tartósan megmaradhatnak, és megvan a veszélye a stagnáló inflációnak, egy stagflációs krízisnek is.

A világ legértékesebb cége is szaúdi már, nem az amerikai Apple.

Ne hagyd ki!