Arab sejk az olajmezőnél
Fotó: Shutterstock

Nem lesz trónfosztás, ez a világ legjobban hasító cége

Saját rekordját döntötte meg a szaúdi olajcég, az Aramco, miután a második negyedévben 48,8 milliárd dolláros profitra tett szert. Ha a cég neve ismerős, az nem véletlen.

Éves összehasonlításban ez 90 százalékos növekedés, és a világ legnagyobb energiaexportőrének legnagyobb bevétele az elmúlt három évben.

Ez csak a kezdet

Az ukrajnai orosz invázió nyomán a gáz- és az olajárak az egekbe szöktek. A nyugati államok nem akarnak orosz energiahordozókat vásárolni, hogy ne finanszírozzák a Kreml háborúját.

A Bloomberg szerint a szaúdi olajcég eredménye a legnagyobb negyedéves kiigazított profit a tőzsdén jegyzett cégek között.

Az osztalék a harmadik negyedévre is 18,8 milliárd dollár lesz a szaúdi állami olajcégnél.

Az első fél év eseményei azt mutatják: szükséges a folyamatos iparági fejlesztés a piacok fennakadás nélküli ellátása és az energiarendszer átalakításának megkönnyítése érdekében – mondta az Aramco vezére, Amin Nasszer.

Arra számítunk, hogy az olaj iránti kereslet az évtized hátralévő részében növekedni fog, annak ellenére, hogy rövid távon gazdasági visszaesés következhet be

– tette hozzá.

Az Isten se csinál ennyi pénzt

Az olajárak már az ukrajnai háború előtt is emelkedtek, miután a véget értek a pandémiás korlátozások, és a megugrott kereslettel a kínálat nem tudott lépést tartani.

A világ legnagyobb olajtermelői, mint az ExxonMobil, a Chevron és a BP idén mint óriási bevételről számoltak be. Az ENSZ főtitkára szorgalmazza, hogy adóztassák meg a hatalmas, és szerinte erkölcstelen profitot besöprő energiacégeket. Antonio Guterres kifejtette, hogy a háztartások küszködnek a rezsiszámlák kifizetésével, a cégek pedig a háború okozta krízis nyomán óriási nyereséget kebeleznek be.

Biden amerikai elnök korábban azt mondta, hogy

az Exxon ebben az évben több pénzt csinált, mint az Isten.

Szaúd-Arábia a legnagyobbakon belül is a legnagyobb: az OPEC, a világ legnagyobb olajtermelő országait tömörítő szervezet vezető állama. Joe Biden amerikai elnök nemrég az arab országba utazott, hogy rávegye a helyi koronaherceget: növeljék az olajkitermelést. Ezt nem sikerült elérnie, itt írtunk arról, hogy miért.

Ha pedig az Aramco neve ismerős, az nem véletlen: májusban írtunk arról, hogy ez az a cég, amely letaszította az Apple a trónról, és a világ legértékesebb cége lett.


Ne hagyd ki!