okostelefonon Apple logó, háttérben tőzsdei számok
Fotó: Shutterstock

Trónfosztás: már nem az Apple a világ legértékesebb cége! Ki került a helyére?

Már nem az Apple a világ legértékesebb cége, két év után arab vetélytársa akadt.


Majdnem két év után a szaúd-arábiai olaj- és gázkitermelő nagyvállalat, az Aramco került a dobogó legfelső fokára. A trónfosztás azután történhetett meg, hogy a nagy tech cégek részvényeitől a pénzemberek egy ideje szabadulnának, így értékük csökkenni kezdett.

Várható volt

A befektetők újabban a kevésbé kockázatos szegmensben keresnek helyet a pénzüknek, ezért lassacskán eladogatják a tech óriások részvényeit, sőt a kriptovalutákat is.

Az Apple részvényeinek értéke a New York-i tőzsdén szerdán 5 százalékot esett, így a cég értéke a kereskedési nap végére

2,37 billió dollárra

csökkent.

A folyamat nem egy nap alatt ment végbe: a múlt héten három nap alatt az Apple 220 milliárd dollárt veszített az értékéből.

Ugyanezen idő alatt

  • a Microsoft 189 milliárd dollárral,
  • az Alphabet (Google) 123 milliárd dollárral,
  • a Meta (Facebook) 70 milliárd dollárral ért kevesebbet.

A mostani 5 százalékos értékcsökkenés már pont elég volt a pozícióvesztéshez: az Aramco

2,42 billió dolláros

értékkel előzte meg az Apple-t, és ezzel a világ legértékesebb cége lett.

Itt írtunk arról a történelmi pillanatról, amikor az Apple értéke átlépte a 3 billió dollárt. A cég egyébként röviddel azután bukott le a trónról, hogy bejelentette: felhagy az iPodok gyártásával.

Biztos vizekre eveznek

Ez az első alkalom, hogy a szaúdi energiacég az első helyre került 2020 óta. Az energiacégek értéke idén növekvő pályára állt, hiszen a nyersolaj és a földgáz ára ütemesen emelkedik. Ez igazolta Warren Buffett milliárdos befektető számításait, aki kitartott az enegiacégek mellett.

Közben az Apple részvényeinek értéke az év eleje óta majdnem 20 százalékkal csökkent, miután a befektetők étvágya apad a technológiai cégek iránt.

Az infláció fűtötte árak továbbra is a legnagyobb fenyegetést jelentik a világjárvány után éppen magához térő világgazdaságra.

A központi bankok világszerte emelni kezdték a kamatokat, ennek hatására a befektetők elmozdultak a kockázatosabbnak ítélt befektetésektől, mert attól tartanak, hogy a drágább kölcsön megbéklyózza a gazdasági növekedést.

Ez a tech cégeken kívül a kriptovalutáknál is érzékelhető. A világ legismertebb és legnagyobb kriptovalutája, a bitcoin a novemberi csúcs óta 60 százalékot veszített az értékéből.

Ne hagyd ki!