​Bin Szalman szaúdi koronaherceg

Bin Szalman szaúdi koronaherceg

Fotó: Shutterstock

Ha télen súlyos energiakrízis alakul ki, az arab országok lépni fognak

Az OPEC vezető országai, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek készen állnak arra, hogy jelentősen növeljék az olajkitermelést abban az esetben, ha a télen súlyos ellátási krízis állna elő.

Az OPEC és szövetségesei (az OPEC+) a héten úgy döntöttek, hogy csupán napi 100 ezer hordóval növelik a kitermelést szeptemberben. Közleményükben a plusz kapacitás „erősen korlátozott elérhetőségére” hivatkoznak.

Kivárnak

Úgy tűnhet, ez annak a beismerése: Szaúd-Arábiának szinte nincs már további lehetősége a kitermelés növelésére, ahogy ezt a múlt hónapban Emmanuel Macron francia elnök is mondta amerikai kollégájának, Joe Bidennek.

A Reuters három, névtelenséget kérő forrása szerint azonban Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek jelentősen több olajat volna képes a piacra dobni, de ezt csak abban az esetben tenné meg, ha az ellátási krízis súlyosbodna.

Lehet, hogy Európában nem lesz gáz a télen, lehet, hogy az új évben ársapkát kap az orosz olaj, jelen pillanatban nem dobhatunk minden hordót a piacra

– fogalmazott az egyik forrás.

A kitermelés növelésének mértékét egy súlyos krízis esetén a Reuters informátorai pontosan nem határozták meg, de azt állították, hogy Szaúd-Arábiának, az Egyesült Arab Emírségeknek és néhány más OPEC-tagnak együttesen napi 2-2,7 millió hordó szabad termelési kapacitása lenne.

Kizárólag akkor bizonyíthatjuk, hogy van még plusz kapacitásunk, ha előáll egy hosszan tartó krízis – mondta a forrás, hozzátéve, hogy az volna az az eset, amikor az OPEC-tagok növelnék a kitermelést.

Csökkenő ár mellett nincs plusz olaj

Ez akár már ezen a télen bekövetkezhet, tették hozzá, hiszen az ukrajnai háború miatt kialakult politikai és gazdasági feszültség az OPEC+ tag Oroszország és a Nyugat között láthatóan nem enyhül.

A februárban indított támadás óta a gáz ára Európában az egekbe szökött, és a Brent nyersolaj ára 14 éve nem látott magasságba emelkedett. A nemzetközi olajárak márciusban tetőztek, azóta viszont némileg csökkentek: például ezen a héten is, amikor amerikai adatok szerint visszaesett a kereslet az USA-ban az üzemanyag iránt – részben a magas árak miatt.

Elemzők szerint az OPEC+ nem látott abban logikát, hogy egy zsugorodó piacra dobjon plusz olajat.

Ha a jelenlegi trend folytatódik és tovább csökken a kereslet, a plusz hordók piacra dobása számukra nemkívánatos irányba, lefelé nyomná az árakat, miközben indokolatlanul kizsigerelné a szabad kapacitást.

Az OPEC+ országok júniusban bejelentették, hogy júliusban és augusztusban napi 600 ezer hordóval növelik a kitermelést, ezzel a végsőkig feszítették a pandémia miatt erősen lecsökkentett kapacitásaikat.

Ebben a kontextusban a friss döntés, hogy napi 100 ezer hordóval növelik a kitermelést szeptemberben, jószándékú gesztus

– mondta a forrás.

Valóban kevés, de azt mutatja, hogy OPEC+, azzal együtt, hogy sok országot tömörít, köztük Oroszországot, Iránt és Venezuelát, képes volt konszenzusra jutni – tette hozzá. Az előzményekről itt és itt írtunk.


Ne hagyd ki!