Tőzsdei mutató a brentolaj áráról
Fotó: Shutterstock

Összeülnek az olajnagyhatalmak holnap: mire számíthatunk?

Fontos megbeszélést tartanak szerdán a világ legnagyobb olajkitermelői. Arról döntenek majd, mennyi plusz olajat dobnak a piacra szeptembertől.

Néhány hete az amerikai elnök, Joe Biden Szaúd-Arábiában járt, hogy személyesen győzze meg az arab ország vezetőit az olajkitermelés volumenének növeléséről, a világpiaci árak csökkentése érdekében. A nyersolaj ára februártól kezdve hordónként 100 dollár körül mozog, és ez számos országban jelentősen növelte a megélhetési költségeket.

Moszkva mit szól?

A washingtoni Fehér Ház abban reménykedik, hogy az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) 13 tagállama növeli a kitermelést. A szervezet 1960-ban kartellként jött létre azzal a céllal, hogy a lehető legnagyobb hatást gyakorolja a világ kőolajellátására, egyben a nyersanyag árára.

A kartell legnagyobb olajkitermelője Szaúd-Arábia, és miután Biden személyesen találkozott az ország koronahercegével, Bin Szalmannal, úgy véli, van remény arra, hogy több nyersolaj kerüljön a világpiacra.

Szaúdi vezetők ugyanakkor leszögezték, hogy a döntést meg kell vitatni az OPEC+ tagállamaival. Ez a szervezet 23 olajexportáló országot tömörít, és Oroszország is tagja. Az OPEC+ képviselői havonta találkoznak Bécsben, hogy megvitassák, mennyi kőolaj kerüljön a piacra.

2020 áprilisában az OPEC+ tagállamai a kitermelés csökkentéséről döntöttek, miután a pandémia miatt az olaj iránti kereslet visszaesett. 2021 óta a kitermelést fokozatosan próbálják visszaállítani a járvány előtti szintre.

Bizonytalansági tényezők

A tagországok közül kettő, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek volna képes növelni az olajkitermelést. Bár egyes szakértők szerint az augusztusra előirányzott napi 11 millió hordó közel van a szaúdi top kitermeléshez.

Az emelkedő kamatok, az ukrajnai háború és a nyugati országokat fenyegető recesszió miatt azonban bizonytalan az olaj iránti kereslet jövőbeni alakulása. Szakértők szerint ez az OPEC tagállamokat óvatosságra intheti.

Senki sem tudja, hol tart majd az olaj piaca hat hónap múlva, vagy a következő évben. Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek el akarnak kerülni egy olyan helyzetet, amikor növelik a kitermelést, majd hirtelen csökken a kereslet.

Az ukrajnai invázió előtt Oroszország volt a világ harmadik legnagyobb olajkitermelője az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia mögött. 8-10 százalékban felelt a globális ellátásért.

Arról, hogy az OPEC tagállamai elviekben tudnák-e növelni az olajkitermelést itt írtunk.


Ne hagyd ki!