Az OPEC főtitkára ül szürke ruhában egy konferencián

Mohammed Barkindo, az OPEC főtitkára egy konferencián

Fotó: Shutterstock

Az OPEC szinte lehetetlennek tartja az orosz kőolaj pótlását

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) álláspontja szerint szinte lehetetlen az oroszországi olaj pótlása, ha az hirtelen kiesne a piacról. Az Európai Unió a szén után az orosz kőolajra is fontolgatja embargó kivetését.Az OPEC főtitkára, MohammedBarkindo kifejtette: megtörténhet, hogy a napi több mint 7 millió hordónyi orosz olaj kikerül a piacról a mostani és a még várható szankciók, vagy „önkéntes akciók” következtében. A mostani erős keresletet látva szinte lehetetlen volna helyettesíteni egy ekkora kieső mennyiséget – jelentette ki az Európai Unió illetékeseinek Barkindo.

Erősödő nyomás

Az Európai Unión eközben egyre erősödik a nyomás, hogy szüntesse be az olajkereskedelmet is az oroszokkal az ukrajnai háború miatt. Az Európai Unió azért is szeretné más forrásból beszerezni a kőolajat, hogy

csökkentse az orosz energiától való európai függést.

Az Unió olajimportjának 25 százaléka Oroszországból származik. Az orosz szénre a 27 országot tömörítő blokk már embargót vetett ki, és most az orosz olajról való lemondást is fontolgatja.

Az olajárak az egy évvel ezelőttihez képest 30 százalékkal emelkedtek.

Politikai tényezők

Barkindo azt mondta: a kimondottan változékony piac sokkal inkább politikai tényezőkön, és nem az olajpiaci keresleten és kínálaton alapszik.

Ezek olyan tényezők, amelyeket az OPEC nem tud kontrollálni

– mondta a szervezet vezetője.

Márciusban a világ legnagyobb olajexportőre, Szaúd-Arábia bejelentette, hogy az OPEC+ döntéshozatalában a politikának nem lehet szerepe. Az OPEC+ az OPEC-államokon kívül más országokat, köztük Oroszországot is magában foglalja. A szaúd-arábiai energiaügyi miniszter azt ígérte, hogy az OPEC-találkozókon a tárgyalófelek az ajtón kívül hagyják a politikát.

Az OPEC+ a múlt hónapban bejelentette, hogy napi több mint 400 ezer hordóval növeli kitermelését májustól, hogy lépést tartson a világjárvány lecsengésével párhuzamosan megnövekedett kereslettel.

Arról, hogy a perui kormány újrakezdené a kőolaj-kitermelést egyes amazóniai lelőhelyein, bővebben itt lehet olvasni.

Ne hagyd ki!