Jegesmedve és kölyke Alaszkában

Jegesmedvék Alaszkában

Fotó: Shuttestock

Alaszkában a medvék állnak nyerésre

Joe Biden amerikai elnök megváltoztatta elődje, Donald Trump döntését az alaszkai olajfúrások engedélyezéséről. Ismét az obamai arányokhoz térnek vissza, vagyis megmarad a rénszarvasok és jegesmedvék élettere, de a környezetvédők szerint még ez is kevés.


A Trump-adminisztráció korábban engedélyezte, hogy az alaszkai National Petroleum Reserve területének nagy részén, 82 százalékán végezzenek olajfúrásokat.

Dupla csavar

Biden most ezt az arányt 52 százalékra csökkentette, vagyis a terület alig több mint felét engedte át olajkitermelésre. Ez ugyanaz az arány, mint amelyet Barack Obama volt amerikai elnök regnálása idején lehetővé tettek.

Az alaszkai National Petroleum Reserve 23 millió hektáros területén jegesmedvék és rénszarvasok is élnek. A Biden-adminisztráció ugyancsak visszaállította a terület egyes részeinek speciális környezetvédelmi státuszát. Ilyen például a Teshekpuk-tó környéke, amely egy különösen gazdag élővilággal rendelkező lápos rész.

A területen lévő olajkészletet 1923-ban az amerikai haditengerészet vészhelyzet esetén felhasználható tartalékává nyilvánították. 1976-ban került a washingtoni belügyminisztérium fennhatósága alá, majd 1980-ban adtak engedélyt a gáz- és olajkitermelésre, a terület azonban a kilencvenes évekig szinte érintetlen maradt. 2019-ben már több mint 56 millió dollár értékben termeltek ki rajta gázt és olajat.

Ez is kevés

A terület olaj- és gáztartalékainak felhasználása a becslések szerint

5 milliárd tonna széndioxid

kibocsátásával járna, ami nagyjából az egész Egyesült Államok által 2019-ben a légkörbe juttatott mennyiség.

A környezetvédők szerint Biden mostani döntése kevés a klímaváltozás megállításához, nincs összhangban a fosszilis energiahordozók használatának csökkentésére irányuló törekvésekkel.

Az arktiszi fúrások több olajszennyezést, az élővilág további károsítását jelentik. A Biológiai Diverzitás Központ szerint a Biden-adminisztráció ennél nagyobb mértékben is támogathatná a megújuló, igazságos gazdaságra való áttérést.

Közben Európa próbál megszabadulni az orosz olaj- és gázfüggéstől, de az OPEC nem sok jóval biztatta.

Ne hagyd ki!