Olajat tartalmazó színes hordók
Fotó: Shutterstock

Rejtett olajtartalék, ami megmenthetné a világot

Egymillió hordó olaj kerülhetne a globális piacra, ha az Egyesült Államok és Irán újjáélesztené a 2015-ös nukleáris megállapodást. Ha ez meg is történne, elemzők arra figyelmeztetnek, hogy nem születhet gyors megoldás az energiaválságra.


Az Egyesült Államok 2018-ban lépett ki az egyezményből, amelynek értelmében Irán beleegyezett nukleáris tevékenységének korlátozásába, cserébe ideiglenes felmentést kapott egyes nemzetközi szankciók alól. Ez lehetővé tette az iráni olaj megjelenését a globális piacon.

Bécsi tárgyalások

Iráni és amerikai vezetők a múlt héten Bécsben tárgyaltak négy napon át az egyezség esetleges újjáélesztéséről. Még májusban írtunk arról, hogy az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia után Irán tudna jelentős mennyiségű plusz kőolajat a piacra dobni.

Az Európai Unió, amely december elejétől szinte teljesen lemond az orosz olajról, bejelentette, hogy elkészítette az egyezség végleges szövegét. Ez azt jelenti, hogy az iráni vezetők vagy beleegyeznek annak minden pontjába, vagy az egészet elutasítják.

Ha megszületne az egyezség, az hatalmas győzelmet jelentene Európa számára, amely az orosz földgázellátás csökkenése miatt aggódva várja a telet, egy lehetséges energiakrízisre számítva. December ötödikén lép életbe az orosz olajtermékek európai bojkottja, amely 2,2 millió hordó olajat von ki a kontinens piacáról.

Nem gyors, de időben jöhet

Még ha sikerülne is visszahozni az iráni olajat a piacra, ez nem jelentené a sokak által remélt villámmegoldást.

Amerikai és iráni vezetők még márciusban közel kerültek az egyezséghez, amelyből Teherán végül kihátrált. Az irániak azt szeretnék elérni, hogy ne csak ideiglenes, hanem állandó felmentést kapjanak a nemzetközi szankciók alól, de Washington állítólag ebbe nem egyezik bele.

Ha Irán ezúttal rábólint az egyezségre, azt még el kell fogadtatni az amerikai kongresszussal is, vagyis rövid távon nem jelent megoldást az európai energiakrízisre.

Ha sikerülne az áttörés, hónapokba telhet, mire megjelenik az iráni olaj a piacon. De az Unió is csak hónapok múlva, december elején válik le teljesen az orosz olajról. Addig még gőzerővel vásárolják az európai országok, erről itt írtunk.

Ne hagyd ki!