Olajszállító tankerhajó a tengeren
Fotó: Shutterstock

Európa betáraz olajból - Mindenki más forrásra esküszik

Az elmúlt hetekben Európa mediterrán térségébe több orosz olajat szállítottak a tengeren a szokásosnál. A számokból úgy tűnik, egyes államok megpróbálnak betárazni az európai uniós embargó év végi életbe lépése előtt. Közben Németországba amerikai olaj érkezett.


A Bloomberg által összegyűjtött adatok szerint az augusztus ötödikét megelőző hét napban az Olaszországba szállított orosz olaj mennyisége héthetes, a Törökországba szállítotté hathetes csúcson volt.

Szankció előtti hajrá

Az elmúlt négy hónapos időszakban most először fogadott uráliolaj-rakományt Spanyolország, illetve február óta először Görögország. Az észak-európai vásárlók megrendelése ugyanakkor némileg visszaesett.

Az Európába irányuló összes oroszolaj-szállítmány öthetes csúcson volt, napi 1,38 millió hordóval. Az Oroszország megtámadása előtti napon, február 23-án ez 1,85 millió hordó volt.

Közben Oroszország továbbra is naponta mintegy 1,75 hordónyi kőolajat indít Ázsiába. Ez az áprilisi és májusi 2,1 hordóhoz képest némi csökkenést mutat.

Az Európai Unió azt tervezi, hogy az év végével visszavágja a tengeren szállított orosz olaj vásárlását. Az augusztusi megnövekedett mennyiség azonban azt jelzi, hogy nem egyszerű alternatív beszerzési forrásokat találni. Arról, hogy júliusban az orosz dízel iránt is megnövekedett az európai kereslet, itt írtunk.

Alternatívák próbája

Közben a múlt héten először érkezett amerikai Mars olajat szállító tanker Rostock kikötőjébe. Ez azt mutatja, hogy a helyi finomítók tesztelni kezdték az orosz olaj helyettesítésére alkalmas alternatívákat. Ezek vízi úton szállított norvég, szaúd-arábiai, brit és amerikai olajfajták lehetnek.

A Refinitiv hajókövetési adatai szerint a Capricorn Sun elnevezésű tanker Louisiana partjaitól indult, és augusztus 3-án kötött ki Rostockban. A tankerhajót a Shell bérelte, és 570 ezer hordónyi olaj volt a fedélzetén.

Ez az első Mars kőolajszállítmány, de korábban a németek már fogadtak West Texas típusú amerikai olajat – mondta a Reutersnek a Refinitiv elemzője.

Itt írtunk arról, hogy friss adatok szerint a korábban diszkontáron kínált orosz olaj ára kezd visszakapaszkodni.

Ne hagyd ki!