Putyin orosz elnök fekete kabátban mosolyog
Fotó: Shutterstock

Így veszíti el oroszságát Putyin olaja

Oroszország megtalálja a módját az orosz olajra érvényes nyugati szankciók kikerülésének: ha orosz szállítmány érint egy egyiptomi kikötőt, egyiptomiként folytathatja az útját.


Az El Hamra terminálnál, amelyet az egyiptomi Western Desert Operating Petroleum nevű cég működtet, lehetőség nyílik arra, hogy keverjék az orosz olajat egyiptomi kőolajjal. Ezzel szinte lehetetlenné válik az olaj eredetének felderítése.

Misztikus kikötő, ahol az olaj átváltozik 

Július 24-én reggel egy 700 ezer hordóból álló orosz olajszállítmány érkezett a Földközi-tenger partján lévő egyiptomi El Hamra olajterminálra. Néhány órával később egy másik, Chris nevű hajó futott be ugyanoda, és felvett egy rakományt, amely tartalmazhatta az orosz szállítmány egy részét, vagy akár az egészet is – írja a Bloomberg.

Oroszország egyébként is érinti Egyiptomot, mint tranzitállomást, mert az országon keresztül szállít egyre nagyobb mennyiségű energiahordozót Szaúd-Arábiába. Az orosz szállítmány ilyenkor a Vörös-tengeren át az egyiptomi Ain Sukhna terminálra érkezik, mielőtt folytatja útját Szaúd-Arábia nyugati kikötőibe.

Megvan a módja

Az olaj eredetének elfedése aláássa a nyugati szankciók hatékonyságát, amelyek célja, hogy megfossza Oroszországot az energiahordozókból származó bevételeitől. Az orosz gáz- és olajeladásokból elemzők szerint a Kremlnek így is 285 milliárd dollárnyi (110000 milliárd forintnyi) bevétele származhat idén.

Májusban az Európai Unió vezetői abban állapodtak meg, hogy az év végétől az orosz olajimport 90 százalékát beszüntetik, míg az Egyesült Államok embargót hirdetett az orosz olajra, gázra és szénre. Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök gazdasági tanácsadója ugyanakkor a napokban arra figyelmeztetett: az orosz olajat külföldi finomítókba szállítják, majd üzemanyagként az Egyesült Államokba viszik.

Az oroszok egy ideje megpróbálják elrejteni az olaj eredetét. Júniusban legkevesebb három olajtanker kapcsolta le a nyomkövetőjét a portugál Azori-szigetek közelében, vagyis eltűnt a hajózási térképről.

A másik módszer a rakomány hajóról hajóra való átrakodása a nyílt tengeren. Ezt műholdképek is igazolják, itt írtunk róla bővebben.

Ne hagyd ki!