Tavaly augusztusban így töltötték a hajókat gabonával Odesszában

Tavaly augusztusban így töltötték a hajókat gabonával Odesszában

Fotó: Shutterstock

Így lopják az ukrán gabonát, így csempészik az orosz olajat

Gabonaszállító hajók kapcsolják le a válaszjeladót, és hajóról hajóra pakolják az árut a Fekete-tengeren. Hasonló taktikákat alkalmaznak az orosz olajat szállító hajók a rakomány álcázására.

Ukrajna korábban azzal vádolta Oroszországot, hogy exportálja a tőlük lopott gabonát. Az ukrán rendőrség most azt állítja, hogy az oroszok Krím-félszigeti kikötőkből indítják útnak az ukrán gabonát – írja a Financia Times. Ez egyébként a terület 2014-es annektálása után elrendelt szankciók miatt illegális.

Műholdképek 

A Financial Times írása nem említ közvetlen bizonyítékot arra nézve, hogy a Krím-félszigetről útnak indított rakományok ukrán gabonát tartalmaznak. Azt azonban megjegyzik: körülményes bizonyítani, hogy lopott gabonáról van szó, hiszen az egyszerűen elvegyíthető tiszta úton beszerzett áruval.

A cikkben ugyanakkor rámutatnak, hogy

a Planet Labs műholdképei alapján az orosz rakomány más útvonalat követ, mint amit Moszkva hivatalosan állít.

A lap szerint a hajók átírják a dokumentációt és lekapcsolják a nyomkövető rendszert, hogy elrejtsék a származási vagy rendeltetési helyet.

A Planet Labs műholdképeiből az is kiderül, hogy gyakori a hajóról hajóra átrakodás a fekete-tengeri Kavkaz kikötő közelében.

Itt írtunk arról, hogy 20-25 millió tonna ukrán gabona ragadhatott Ukrajnában a tavalyi termésből az orosz tengeri blokád miatt.

Fekete fuvar

Hasonló taktikákat alkalmaznak az orosz olaj tengeri szállításánál is. Miközben a vásárlók egy része önként elkerüli az üzletkötést Moszkvával, mások igyekeznek titkolni az ügyleteket.

Számos orosz olajszállító tartályhajó eltűnt a nyomkövető rendszerről a Portugáliához tartozó Azori-szigetek környékén

– írta korábban a Bloomberg. Ez a tengeren gyakran alkalmazott módszer olyan esetekben, amikor hajók szankciókat akarnak kikerülni vagy más miatt járnak tilosban.

Az elővigyázatos vásárlók próbálják kerülni, hogy kapcsolatba hozhatók legyenek a szankcionált oroszokkal. Így előfordul, hogy elhomályosítják a nyersolaj eredetét, vagy olyan olajjal kereskednek, aminél a „célállomás ismeretlen” jelzés szerepel.

A másik álcázási technika az orosz olaj hajóról hajóra való átrakodása a nyílt tengeren, amelyben az orosz hajórol egy semleges fél vízijárművére pakolják át az energiahordozót.

Így az orosz olaj az Egyesült Államokba és Európába is visszakerülhet, hogy ez melyik ország közreműködésével történhet meg, arról itt írtunk.


Ne hagyd ki!