Gabonaföld közelről, a távolban tehervagonokkal
Fotó: Rail Cargo Group

Magyar vasúton zajlik az ukrán gabonaexport

Áprilisban többszörösére növekedett a Rail Cargo Group magyarországi leányvállalata, a Rail Cargo Logistics - Hungaria (RCL-HU) szervezésében vasúton továbbított ukrán gabona magyarországi tranzitforgalma az elmúlt év azonos időszakához képest. A szállítások további erősödésének csak az átrakási kapacitás, valamint a rendelkezésre álló vasúti kocsik száma szab határt.

Elindult az ukrán gabona

2022 első negyedévében a társaság szervezésében 41 ezer tonna termény érkezett Ukrajnából, ahonnan június végéig további 85 ezer tonna feladását prognosztizálják. A gabonafuvarok rendeltetési helye döntően Olaszország, kisebb mennyiség érkezikmagyar vevők megrendelésére készletezési céllal. A fekete-tengeri kikötőket érintő útvonal kiváltására ukrán részről akár évi ötmillió tonna gabona magyarországi továbbítására is lenne kereslet. Ezzel az igénnyel áll szemben az átrakókapacitások napi 1000 tonnát meghaladó teljesítménye, valaminta fuvarozásra alkalmas teherkocsik mennyisége.

Mindent bevetnek

A magyarországi gabonafuvarozás háromnegyedét bonyolító Rail Cargo Hungaria(RCH) 700 saját és a vállalatcsoport további 1500 dedikált gabonaszállító teherkocsija ugyanis elsősorban az évi mintegy egymillió tonna magyar termény vasúti exportfuvarozásának rendelkezésére áll. Bár az RCH igyekszik az új megbízásokhoz is vasúti kocsikat biztosítani, a mennyiségi igényeket csak úgy lehet kiszolgálni, ha ügyféloldalról többek között rendelkezésre állnak nem kifejezetten gabonaszállításra épített, de arra alkalmas vagonok is.

Szűkös kapacitások

Korábban Ukrajnából gabona csak elvétve érkezett vasúton Magyarországra, ezért nem épültek ki az ilyen mennyiségű termény fuvarozásához szükséges kapacitások, beleértve a termények rakodásához, tárolásához szükséges eszközöket is. Mindemellett a pálya áteresztőképessége is szűkös a jelenlegi, magyarországi vasútiinfrastruktúrát érintő felújítási munkálatok miatt. Az ukrán gabonaforgalmak növekedése azonban már tavaly novemberben megkezdődött, ugyanis a kereskedők a magas magyarországi felvásárlási árak miatt feltöltötték hazai készleteiket. A háborús helyzet még tovább gyorsította a feladások ütemét, és növekedett a termények volumene is.


Ne hagyd ki!