ültetvénytelepítés pályázat kertészet
Photo by rivage on Unsplash

Így szerezhetsz akár 500 millió forintot ültetvénytelepítésre

Megjelent a „Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása” pályázat. A keret 25 milliárd forint, egy pályázó 500 millió forintos támogatást is igényelhet. 5 hektárnál nagyobb ültetvényeknél gépek is vásárolhatóak az uniós forrásból.


A felhívás 1. célterülete új gyümölcstermő-, gyógy-, aroma és fűszernövény-, borszőlő- és komlóültetvény telepítését, illetve a meglévők korszerűsítését támogatja összesen 21,8 milliárd forintos keretösszeggel. A legalább 10 éves gyümölcsültetvények felszámolásának költsége elszámolható a pályázat keretében, az ennél fiatalabbaké nem.

Gépek is vásárolhatóak

5 hektárnál nagyobb ültetvények esetén a betakarítás gép- és eszközparkja is fejleszthető a támogatásból. Vásárolható például egy legfeljebb 85 kW motorteljesítményű traktor legfeljebb 12 millió forint támogatással. Gyógynövények és szőlő esetén elszámolható a termés feldolgozásához szükséges gépek, technológia beszerzése, amire max. 15 millió forint támogatás költhető - írja a Mezőhír.

A 2. célterület szerint öntözési infrastruktúra kialakítására vehető igénybe összesen 3,4 milliárd forint keretösszegig. A víztakarékos öntözés megvalósítása elvárt tevékenység, a gyümölcstermelőknek mindenképpen ki kell építeniük, míg a szőlő- és gyógynövénytermesztőknek ez opcionális lehetőség.

Szeptember 10-től adható be

Az alap támogatási intenzitás mértéke 50%, ugyanakkor például fagyvédelmi gépek beszerzéséhez 65%-os, meglévő öntözőrendszer felújításához 70%-os támogatási intenzitás társul.

A támogatási kérelmek benyújtására 2024. szeptember 10-től 2025. április 28-ig van lehetőség négy benyújtási szakaszban.

A felhívás és a hozzá kapcsolódó tájékoztató anyagok, mellékletek az Agrárminisztérium tematikus weboldalán, a https://kap.gov.hu felületen találhatók.

Ne hagyd ki!