Mianmarban férfi biciklizik
Fotó: Shutterstock

Itt az újabb jelentkező az orosz olajra

A szankciók és bojkottok ellenére Oroszország képes új vevőket találni az energiahordozói számára. Ezúttal Mianmar csatlakozik a vásárlók táborához.


Célunk, hogy jó minőségű olajat vásároljunk olcsón abból az országból, ahonnan gyorsan hozzájuthatunk – mondta Mianmar katonai szóvivője, Zaw Min Tun. Tájékoztatása szerint az ázsiai ország vezetője még júliusi moszkvai látogatásán kötött erről egyezséget.

Fogyóban az üzemagyag

Mianmar a 2021 februári puccs óta katonai irányítás alatt áll. Azóta az Egyesült Államok és az Európai Unió is szankciókat vezetett be ellene. Több mint egy évvel a puccsot követően is vannak még tiltakozó utcai megmozdulások.

A világ sok országához hasonlóan Mianmárt is érinti az infláció, amely az üzemanyagárakra is hat. A múlt héten Mianmar egy részén bezártak a benzinkutak, mert nem volt mit eladni.

Az orosz olajexport várhatóan szeptemberben indul meg az ázsiai országba.

Bármilyen áron

Miután az európai piac lassan zárul Oroszország előtt, a Kreml új felvevőhelyeket keres energiahordozói számára. Áprilisban Moszkva közölte, hogy az úgynevezett baráti országok számára kész bármilyen áron eladni az olajat. Azóta India és Kína az orosz energiahordozók jelentős célországa lett.

Mianmar csak egyike azoknak a krízishelyzetbe jutott ázsiai országoknak, amelyek aktívan keresik az orosz olajat. Így tett korábban Srí Lanka és Laosz vezetése is.

Az Eurasia Group egyik vezetője, Henning Gloystein ugyanakkor úgy véli, hogy ezek az új piacok nem lesznek képesek teljes egészében felszívni az Európából kieső orosz árut.

Oroszország és Mianmar mélyíti a kapcsolatait: augusztusban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hivatalos látogatást tett az országban. A Kreml Mianmar fontos fegyverbeszállítója is.

Ne hagyd ki!