Piros és zöld tuk-tuk autók sorban Srí Lankán benzinre várnak

Srí Lanka-i hagyományos tuk-tuk autók

Fotó: Shutterstock

Ebben az országban tolni kell az autót, elfogyott a benzin

Srí Lankán felfüggesztették a benzinárusítást a nem alapvető feladatokat ellátó gépjárművek számára, miután az ázsiai országot évtizedek óta nem látott gazdasági válság sújtja.

Két hétig csak az autóbuszok és a gyógyászati célokra vagy élelmiszerszállításra használt járművek tankolhatnak.

Az iskolákat a városokban bezárták, és a 22 milliós lakosú ország dolgozóit otthoni munkavégzésre szólították föl.

Oroszország segíthet

A dél-ázsiai országban nem tudnak fizetni olyan létfontosságú árucikkekért, mint az üzemanyag vagy az élelmiszer, ezért tárgyalásokat kezdeményeztek nemzetközi szervezetekkel, ezek jelenleg is folyamatban vannak.

A magán gépjárművek tulajdonosai biztosan nem juthatnak benzinhez és gázolajhoz július 10-éig.

A Srí Lanka-i kormány szóvivője azt mondta, hogy az ország történetében még soha nem volt ennyire súlyos gazdasági válság.

A pénzszűkében szenvedő ország vezetése Oroszország és Katar nagy energiavállalataihoz is küldött képviselőket, hogy tárgyaljanak olcsó olaj beszerzéséről.

Beosztják a maradékot

A dél-ázsiai ország gazdasága először a pandémia, majd az emelkedő energiaárak, illetve a helyi populista adócsökkentések miatt roppant meg.

Hétvégi közlés szerint már csak 9 ezer tonna gázolaj és 6 ezer tonna benzin maradt, ezt pedig fenntartják a létfontosságú feladatokat ellátó járművek számára. Ez a mennyiség kevesebb mint egy hétre elegendő, normál fogyasztás mellett.

Mindent megteszünk új készletek beszerzése érdekében, de nem tudjuk, ez mikor realizálódik

– mondta az energiaügyi miniszter, Kanchana Wijesekera.

Szakértők szerint az üzemanyagkorlátozás újabb apró jele a mélyülő krízisnek.

A mobilitás már korábban is korlátozott volt, hiszen hosszú sorokban vártak az emberek a töltőállomásoknál. A magánjárművek tankolásának tiltása csak tovább súlyosbítja a helyzetet

– mondta a BBC-nek az Oxford Economics elemzője.

Mentőcsomag

Májusban az ország történetében először fizetésképtelenné vált külföldi hitelezőivel szemben.

A múlt héten a Nemzetközi Valutaalap képviselői megérkeztek Srí Lankára, hogy egy 3 milliárd dolláros mentőcsomagról egyeztessenek.

A kormány ugyancsak segítséget kért Kínától és Indiától az alapvető árucikkek importjában.

A miniszterelnök korábban azt mondta, hogy az országnak 5 milliárd dollárra volna szüksége a következő hat hónapban ahhoz, hogy az alapvető cikkeket be tudja szerezni.

Itt írtunk arról, hogy felszólították a gazdákat, menjenek rizst vetni, itt pedig arról, hogy a köztisztviselők heti egy plusz szabadnapot kapnak arra, hogy élelmiszert termesszenek odahaza.


Ne hagyd ki!