Zöld autó az ablakban piros ruhás kislány

Kislány Srí Lankán

Fotó: Shutterstock

Szabadnapot adnak ebben az országban, hogy legyen mit enni

Srí Lankán a közhivatalnokok heti plusz egy szabadnapot kapnak, hogy több idejük legyen földet művelni.


Ez egymillió embert érint a 22 milliós ázsiai országban, ahol hetven éve nem látott gazdasági válsággal küzdenek: gondot okoz a létfontosságú importcikkek – élelem, üzemagyag, gyógyszer – beszerzése.

Szokatlan, praktikus megoldások

A héten a kormány lehetővé tette, hogy a közalkalmazottak a következő három hónapban péntekenként ne járjanak be dolgozni.

A döntést részben azzal indokolták, hogy az üzemanyaghiány miatt a dolgozók gyakran csak nehézségek árán jutnak be a munkahelyükre, részben pedig így szeretnék őket arra ösztönözni, hogy foglalkozzanak gyümölcs- és zöldségtermesztéssel, amiből elláthatják magukat és családjukat.

Helyesnek látjuk, hogy a kormányzati tisztviselők heti egy munkanapot otthon töltsenek, és biztosítsuk számukra a szükséges felszereléseket ahhoz, hogy mezőgazdasági tevékenységet folytassanak a hátsó udvarukon vagy máshol, megoldásként az élelmiszerhiányra, amelyre a jövőben számíthatunk

– olvasható a Srí Lanka-i kormány közleményében.

Nem ez az első unortodox, de rendkívül gyakorlatias kérése a kabinetnek: nemrég arra szólították fel központilag a helyi gazdákat, hogy napokon belül menjenek ki a földekre és vessenek rizst, mert nem lesz mit enni.

Nagy a baj 

Közben az Egyesült Államok is bejelentette, hogy kész segíteni az országon. A Srí Lanka-i kormányfővel folytatott telefonbeszélgetés után Anthony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy az USA „készen áll arra, hogy együtt dolgozzon az országgal”.

A kormányfő, Ranil Wickremesinghe korábban kijelentette, hogy országának idén legkevesebb 5 milliárd dollárra van szüksége a létfontosságú importcikkek beszerzéséhez. A politikus, aki egyben az ország pénzügyminisztere is, tételről tételre meg is nevezte, hogy mire kell a pénz, erről itt írtunk.

A kabinet felvette a kapcsolatot a Nemzetközi Valutaalappal is, amellyel egy gazdasági mentőcsomagról tárgyalnak. A szervezet képviselői június 20-án, hétfőn érkeznek a fővárosba, Colombóba.

A Srí Lanka-i rúpia értékének csökkenése, az emelkedő világpiaci árak, és a kémiai műtrágyákra kivetett – és csak nemrég feloldott - tiltás együttes hatására az élelmiszerek áprilisban 57 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel korábban.

Arról, hogy az országban 100 ezer tonna élelmiszerre volna szükség, itt írtunk.

The Conversation

Ne hagyd ki!