Srí Lanka-i tüntetők összecsapása a rendfenntartókkal

Tüntetők Colombóban

Fotó: Shutterstock

Ennyi pénz kell a bajba jutott országnak az életben maradáshoz

Srí Lankának legkevesebb ötmilliárd dollárra (1820 milliárd forintra) van szüksége a következő hat hónapban ahhoz, hogy fedezni tudja a lakosság számára a létfontosságú árucikkek beszerzését.


Ranil Wickremesinghe miniszterelnök emlékeztetett rá, hogy országát hetven éve nem tapasztalt gazdasági válság sújtja. A múlt hónapban, történelme során először Srí Lanka nem tudta törleszteni adósságát külföldi hitelezőinek.

Tételesen 

A kormányfő – aki egyben az ország pénzügyminisztere is - a Srí Lanka-i parlamentben kifejtette, pontosan milyen árucikkek beszerzéséhez mekkora összegre van szükségük. Ezek a következők:

  • 3,3 milliárd dollár - üzemanyag,
  • 900 millió dollár – élelmiszer,
  • 600 millió dollár - műtrágya,
  • 250 millió dollár – gáz, főzéshez.

Srí Lanka már korábban elfogadott egy jelentős hitelt műtrágyavásárlásra az indiai Exim Banktól.

Az ENSZ is tervezi egy világméretű felhívás közzétételét Srí Lankával kapcsolatban, és 48 millió dollár értékben ígért élelmiszert, mezőgazdasági és egészségügyi cikkeket a 22 millió lakosú országnak.

Ígéri, nem lesz éhezés

A Srí Lanka-i kormányfő most arra is figyelmeztetett, hogy a központi költségvetésből érkező kifizetések vállalkozások és munkavállalók számára késhetnek, mert a forrásokat élelmiszerbeszerzésre csoportosítják át.

Sok ember marad majd élelem nélkül, ezért az új élelmiszerprogram célja, hogy minden család, még azok is, ahol nincs bevétel, enni tudjanak – mondta a kormányfő. Azt tervezik, hogy templomokban, vallási központokban nyitnak népkonyhákat, és a helyi közösség segítségére is számítanak.

A kormányfő azt ígérte, hogy az országban nem lesz éhség-krízis.

A dél-ázsiai ország emellett újabb kísérletet tesz arra, hogy megegyezésre jusson Kínával egy másfél milliárd dollár értékű pénzügyi támogatásról.

Srí Lankán a májusi infláció több mint 39 százalékos volt az előző év azonos időszakához képest. Közben az ország legnagyobb városában,

Colombóban az élelmiszerárak 57 százalékkal emelkedtek.

Arról, milyen intézkedéseket tett még a kétségbeejtő helyzetben lévő ország vezetése, itt írtunk.

Ne hagyd ki!