Kisgyerekek lubickolnak vízesésnél a hőségben
Fotó: Shutterstock

Európának nem kell az orosz gáz? Másnak igen!

Szokatlan hőhullám-sorozat sújtja Indiát hónapok óta. Az ázsiai ország a hőség miatt megnövekedett energiaigényét orosz cseppfolyósított földgázzal elégíti ki.


A fővárosban, Új-Delhiben a hőmérséklet több egymást követő napon 43 fokon tetőzött áprilisban, és éjszakára sem kúszott 30 fok alá a hőmérők higanyszála.Az elmúlt két hónapban Indiát extrém forróság sújtotta: márciusban és áprilisban az ázsiai ország egy részén 122 éves hőmérsékleti rekordok dőltek meg.

Főnek az indiaiak 

A perzselő forróságon a lakosok a légkondicionálók és ventillátorok bekapcsolásával igyekeztek enyhíteni, a gazdák pedig beizzították a vízszivattyúkat, hogy a szárazságtól kopogó földeket meglocsolják. Az áram iránti felfokozott lakossági kereslet egybeesett azzal, hogy az országban március végén maradéktalanul feloldották a pandémia miatt elrendelt korlátozásokat, így az ipari termelés is nagyobb kapacitásra kapcsolhatott.

Sok régióban nem tudták kielégíteni az áram iránti korai és tartós rekordigényt, és ez különféle fennakadásokat okozott: hosszú áramkimaradások voltak, előfordult, hogy bizonyos területeket központilag leválasztottak az áramellátásról, és tömegével törölték a menetrendből a vonatokat. India fosszilis energiahordozó-készlete kimerült, kénytelen volt más forrás után nézni.

Diszkontáron is drága

Az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) most pária a piacon, hiszen a legtöbb nemzetközi vevő az Oroszországra kivetett szankcióknak megfelelően elkerüli, így a jelenlegi energiaárakhoz képest viszonylag diszkontáron lehet hozzájutni. Ez természetesen vonzóvá tette az indiai vásárlók előtt. India így is az évnek ebben az időszakában megszokott cseppfolyósított földgázár háromszorosát fizeti. Az LNG ára az ukrajnai háború miatt az ázsiai piacokon soha nem látott magasságokba szökött. Az indiai áramszolgáltatás mindössze 4 százalékát biztosították gázalapon 2020-ban a Bloomberg számításai szerint. India eddig nem ítélte el nyíltan Oroszországot az Ukrajna ellen indított háború miatt, és szankciókat sem vezetett be ellene.

Itt arról írtunk, hogyan kezdte meg az Európai Unió az orosz gázról való leválást.

Ne hagyd ki!