Macska a forró fűtőtesten

Macska a forró fűtőtesten

Fotó: Unsplash

Így oldanák fel a németek az orosz gázfüggést, 1185 milliárd forintos program indul

Az Európai Bizottság jóváhagyta a német kormány hárommilliárd eurós tervét, amellyel a megújulóenergia- és hulladékhő-alapú távfűtési programokat támogatja.


Az indoklás szerint az átszámítva 1185 milliárd forintos terv egyaránt előmozdítja a német és az európai uniós klímacélok megvalósítását.

Indokolt az állami támogatás

A pontosan 2,98 milliárd eurós program 2028-ig állami támogatást biztosítana olyan új távfűtési hálózatok kialakítására, amelyek legalább 75 százalékban megújuló energián és hulladékhőn alapulnak. A támogatást emellett már meglévő hálózatok átalakítására is fel lehetne használni.

A Bizottság szerint a tervezet összhangban áll az uniós szabályozással, amely megkívánja, hogy csak a szükséges és megfelelő esetben nyújtsanak a tagországok állami támogatást. Ebben az esetben az új távfűtési rendszerek minden bizonnyal szennyező, fosszilis energiahordozókkal működnének, vagy hasonló beruházások egyáltalán nem valósulnának meg, hiszen nagy értékű befektetés mellett csekély bevételt lehet tőlük remélni.

Lassan, de átállnak

Németország képes lesz növelni a megújulóenergia- és hulladékhő-alapú fűtés arányát, ezáltal jelentősen csökkenti a károsanyag kibocsátást

– derül ki Margrethe Vestagernek, az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosának a közleményéből.

Az összeggel a tervek szerint 2028-ig évente 681 MW-nyi megújuló fűtési kapacitás létrehozását tennék lehetővé, és az állami támogatás a költségek 40 százalékát fedezné.

Németország, Európa legnagyobb gazdasága erősen függ az orosz gáztól. Az Északi Áramlaton át küldött orosz gáz mennyiségének csökkentése olyannyira érzékenyen érintette őket, hogy bevezették a gázellátás riasztási fokozatát. Azóta minden lehetséges módon próbálnak spórolni a gázzal, hogy télre be tudják tárazni a szükséges készletet.

Ne hagyd ki!